НОВИНИ

Как ще се отрази Брекзит на холандското земеделие?

Британският премиер Тереза Мей и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще обсъдят в Брюксел сделката за Брекзит. Очаква се Тереза Мей да поиска от европейските лидери законово обвързващи промени в споразумението по напускането на Великобритания. На фона на диполматическите совалки и несигурността как ще излезе Лондон от Евросъюза, холандските земеделци има защо да се притесняват.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:54, 07.02.2019
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Земеделието е в основата на холандската икономика, а страната е водещ износител на земеделски продукти. Според статистиката, всяка година Холандия изнася за Великобритания плодове и зеленчуци на стойност около 1,2 млрд. евро.

В западния холандски град Лансингерланд се намира една от най-важните производствени бази с модерни технологии и развита логистична система.

Съгласно досега действащите правила плодовете и зеленчуците от този район достигаха до рафтовете в британските магазини в рамките на 24 часа. При Брекзит без сделка обаче доставките ще се бавят по два-три дни и дори повече.

Аад ван ден Берг, производител: Срокът на годност ще се намали с три до пет дни, а това означава, че и качеството на продуктите ще падне. Британците ще започнат да се оплакват от холандските продукти и ще спрат да ги купуват. Според мен това ще ни струва милиарди евро загуби.

Производителите ще имат проблеми не само с качеството на продуктите, но и с повишените транспортни разходи.

Алберт Абее, зам.-кмет на Лансингерланд: Това означава, че ще имаме нужда от повече шофьори, коли и съответно повече разходи. А хората във Великобритания ще трябва да плащат повече за същите продукти.

Според оценки на Организацията за икономическо сътрудничество и сигурност, общо холандският износ към Обединеното кралство ще спадне със 17% при Брекзит без сделка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Държавата е отпуснала близо 20 млн. лв. за помощни средства за хора с увреждания
Държавата е отпуснала близо 20 млн. лв. за помощни средства за хора с увреждания
Нощ на книгите за Хари Потър в НДК
"Нощ на книгите за Хари Потър" в НДК