НОВИНИ

Католиците празнуват Великден

Католиците по цял свят празнуват Великден. Повече от 10 хиляди души присъстваха на тържествената литургия в базиликата Свети Петър. Папа Франциск кръсти осем души и призова хората да си върнат вярата в победата над несправедливостта.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:10, 01.04.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Тържествената служба на Велика Събота започва в тъмнина и едва по-късно, след запалването на новия огън, става светло. Така, символично, човечеството преминава от тъмнина към светлина, след като според библейските писания Христос възкръсва от мъртвите. В проповедта си Папа Франциск прикани католиците да изоставят самодоволството и да си върнат вярата в доброто. Сега е време за обновление, каза още Светият отец.

Папа Франциск: "Това е онази тиха нощ, в която учениците останаха безмълвни, парализирани и несигурни какво да правят сред толкова много болка и притеснение. Днешните ученици също са безмълвни пред ситуациите, които не могат да контролира, което ги кара не само да мислят, но и да вярват, че нищо не може да се направи, за да не се допускат несправедливостите, изживени от нашите братя и сестри."

По време на празничната литургия Папата кръсти осем души. Сред тях беше и Джон Ога, на 31. Известен още като имигрантът-герой. Ога е от Нигерия и не е имал документи за престой в Италия, но успява да предотврати грабеж. За доброто си дело е възнаграден с необходимите му документи и вече живее и работи легално в Италия. Тази година честването на Великден преминава при много строги мерки за сигурност. Днес папа Франциск ще отслужи празничната литургия за Възкресение Христово и ще отправи своето послание "Урби ет Орби"- "Към града и към света".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Днес празнуваме Цветница - Вход Господен
Днес празнуваме Цветница - Вход Господен
Пожар в пристанище Ходейда унищожи големи количества хуманитарна помощ за Йемен
Пожар в пристанище Ходейда унищожи големи количества хуманитарна помощ за Йемен