НОВИНИ

Македонската полиция отново използва сълзотворен газ срещу група мигранти

Продължава напрежението край Идомени на гръцко-македонската граница. Македонската полиция отново отблъсна мигранти със сълзотворен газ. В тази обстановка президентите на Македония, Хърватия и Словения - Георге Иванов, Борут Пахор и Колинда Грабар Китарович - се отказаха от планирано посещение на границата. Полицията настоя за това от съображения за сигурност.

Фани Аронова
от Фани Аронова
15:15, 13.04.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Македонската полиция отново употреби гранати със сълзотворен газ срещу десетки мигранти, които настъпиха от гръцката страна на границата. Те разбрали, че предстои посещение на трима президенти и се опитали да привлекат внимание към себе си, посочиха от Скопие. Не се стигна до масов щурм, какъвто имаше в неделя. Тогава македонската полиция отблъсна мигрантите с гумени куршуми и сълзотворен газ. Стотици хора бяха ранени, последва размяна на обвинения между Атина и Скопие за допускането на критичната ситуация. Днес хората се оттеглиха, когато разбраха, че президентите на Македония, Хърватия и Словения няма да пристигнат на границата. Вместо това те посетиха транзитен център за мигранти в Гевгелия.

Георге Иванов, президент на Македония: "Имаме натиск на голяма част от мигрантите, които искат да се отвори отново Балканския коридор. Но този коридор беше затворен по решение на Брюксел. Ние уважаваме това решение и докато то е в сила Македония ще пази своята граница.
;

Хърватският президент Грабар-Китарович също посочи, че пътят на мигрантите ще остане затворен, но добави, че те живеят в несигурност.

Колинда Грабар-Китарович, президент на Хърватия: "Всички заедно им дължим отговори. ЕС и някои държави-членки трябва да изпратят ясно послание за съдбата на мигрантите".

Президентите оцениха, че Македония е изпълнила задълженията си във връзка с бежанската криза и охраната на границата с Гърция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съветът на Европа прие насоки за защита на медийната свобода и журналистите
Съветът на Европа прие насоки за защита на медийната свобода и журналистите
13-годишната Александра е удушена, сочат предаварителните резултати
13-годишната Александра е удушена, сочат предаварителните резултати