НОВИНИ

Многохилядни митинги в подкрепа на турския президент

Многохилядни митинги в подкрепа на турския президент в първата вечер на извънредно положение. В интервю за агенция Ройтерс турският президент заяви, че е възможно да бъде направен нов опит за преврат, но според това ще бъде много трудно, заради предприетите вече мерки.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
06:15, 22.07.2016
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Хиляди се събраха на един от мостовете над Босфора, където преди седмица бяха разположени танковете на метежниците.

"Бдим над родината", скандираха участниците в шествието. Демонстрации в подкрепа на Ердоган имаше и в Анкара и в други големи градове.

В интервю за агенция Ройтерс турският президент заяви, Срещата на Върховния военен съвет, която е планирана за 1 август, може да бъде изтеглена с една седмица, за да бъде обсъдено преструктуринането на военните сили. Във Върховния военен съвет влизат премиерът, министърът на отбраната и началникът на генералния щаб

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: Те работят заедно по въпроса и много скоро ще се появи нова структура, в която ще бъде влята свежа кръв.

Според турския президент нищо не пречи да бъде удължено извънредното положение и след изтичането на трите месеца. Европейският съюз изрази загриженост от въведеното извънредно положение. Еврокомисарят по външна политика Федерика Могерини призова Турция да зачита правата на човека и върховенството на закона.

Федерика Могерини, върховен представител на ЕС за външна политика: Няма извинение институциите да реагират по начин, който не зачита принципите на правовата държава, основните свободи, човешките права и правото на справедлив процес. Връщането на смъртното наказание ще направи невъзможно Турция да се присъедини към Европейския съюз.

Спокоен, но сдържан - така журналистът от Ройтерс описва Ердоган. Това е първото интервю на турския президент след въвеждането на извънредното положение. Седмица след опита за преврат районът на президентския дворец е силно охраняван, пътят към него е блокиран, издигнати са импровизирини контролно-пропускателни пунктове, а в двореца и в градините са разположени спецчасти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ирина Бокова трета в неофициалното гласуване за генерален секретар на ООН
Ирина Бокова трета в неофициалното гласуване за генерален секретар на ООН
Ирина Бокова с много добър резултат при първото тайно гласуване в СС на ООН
Ирина Бокова с много добър резултат при първото тайно гласуване в СС на ООН