НОВИНИ

Стартира кампанията "Ние броим врабчетата"

От Дружеството за защита на птиците избраха днешният Международен ден на врабчето за да обявят кампанията "Ние броим врабчетата". Идеята е тя да се превърне в ежегодна. По този начин ще се установи каква е трайната тенденция в развитието на популациите им, и какви са причините за тези тенденции. Датата на преброяването е 8 април.

Цветелина Атанасова
от Цветелина Атанасова
17:19, 20.03.2017
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Кафяви пойни птиченца с големината на човешки юмрук. Това са врабчетата. Преди години се срещаха из всички градове, сега обаче присъствието им е рядкост.

Оказва се, че за това има сериозна причина. Птиците, и конкретно врабчетата, са индикатор за състоянието на природната среда, в която живеем. Масовото застрояване, шумът, намаляването на зелените площи, мръсния въздух - всичко това прогонва малките птиченца. За разлика от хората.

Емилия Янкова - Българско дружество за защита на птиците: По данни на БДЗП за последните 10 години популацията на домашното врабче е намаляла с повече от 30%.

По Земното кълбо се срещат над 5 000 вида врабчета, у нас най-често могат да се видят домашно, полско и испанско врабче. Специално издание на книгата на Йордан Радичков "Ние врабчетата" съпътства инициативата за преброяване на тези птици. На корицата обаче, вместо ято врабци има само един. Той е и символ на кампанията. Всеки може да участва в нея на 8-ми април от 9 до 12 часа. Условието е да посети сайта: vrabcheta.bg.

На сайта има интерактивна карта, на която се избира място и в деня на преброяването - 8 април всеки отива на това място, което си е избрал и посочва бройката врабчета, които е преброил в рамките на 10 минути.

Резултатите от преброяването ще станат ясни още на следващият ден. А те са важни казват орнитолозите, защото ако птичките се върнат, това означава, че средата в която живеем става по-добра.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жители на 6 села във Врачанско на протест срещу дупките по пътищата
Жители на 6 села във Врачанско на протест срещу дупките по пътищата
Двама работници загинаха от задушаване в завод в Пещера
Двама работници загинаха от задушаване в завод в Пещера