НОВИНИ

Нови искания за опазване на Пирин

Нови искания за опазването на парк "Пирин" внесоха в Министерския съвет представители на екоорганизации. Те не са доволни от електронното писмо, изпратено им от правителствени чиновници, с което се гарантира, че ще бъде изграден само лифт и прилежащи съоръжения над Банско. В Брюксел министърът на околната среда и водите беше категоричен, че в променения план е записано точно какво ще бъде изградено.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:50, 24.01.2018
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Екозащитниците донесоха символично 21 бурканчета с планински въздух за всеки министър.

Мартина Попова, WWF: Идеята е, че те ще държат последният планински чист въздух от Пирин и ще могат да разказват на бъдещите поколения каква някога е била гората там.

Освен бурканчетата, екоактивистите внесоха и документ с конкретни искания. Те настояват правителството да оттегли решението си за промяна на плана за управление на Национален парк "Пирин", екоминистърът да подаде оставка и да се даде повече информация за собствеността на концесионера на ски зоната над Банско.

Тома Белев, Зелени Балкани: Въпросът е принципен, както и за първото решение на МС. То трябва да бъде подложено на екологична оценка, на оценка за съвместимост и да бъде подложено на обществено обсъждане и ние настояваме МС да спазва законите на България.

Всички закони се спазват, отново категоричен беше екоминистърът Нено Димов в отговор на въпрос на евродепутата Карин Каденбах дали наистина може да се строи на територията на 48% от Национален парк "Пирин".

Нено Димов, министър на околната среда и водите: Двата процента, за които става въпрос са така и така отделена зона включително и от ЮНЕСКО, зона за туризъм и всички действия, които са разрешени са в рамките на тази зона и нищо извън това. Останалите 45%, за които говорите, те са действително за питейни нужди и това е разрешено и не противоречи по никакъв начин на европейските правила.

Министърът каза още в Брюксел, че се учудва на поставените въпроси, защото те засягат преди всичко националното законодателство, което се спазва.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алфа Рисърч: 90% от софиянци подкрепят зеления билет
"Алфа Рисърч": 90% от софиянци подкрепят зеления билет
Kомисията за защита на потребителите проверява хотели в Банско
Kомисията за защита на потребителите проверява хотели в Банско