НОВИНИ

Президентът Румен Радев отчете първата година от мандата си

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова отчетоха първата година от мандата си. Според държавния глава парламентарната ни република атрофира, а Народното събрание все повече се превръща в нотариат, който само официализира решенията на правителството. Румен Радев обяви, че няма война на институциите, а само - определени ценностни разминавания. Определи вота на недоверие към правителството като част от усилията на обществото за справяне с корупция. """"""

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:10, 24.01.2018
Чете се за: 02:06 мин.
У нас

Изрази учудване, че е научил от медиите за решението на премиера Борисов и канцлера Меркел в България да бъде организира среща между турския президент и представители на Евросъюза. Обяви също, че сега не е моментът Истанбулската конвенция да бъде ратифицирана.

Напрегната и динамична - така държавният глава определи първата година от мандата си и откровено коментира някои актуални въпроси. Според него председателството не трябва да е алиби за бездействие по болните теми. Призова за национално усилие за преодоляване на моралната криза, предизвикана от корупцията, престъпността, политическата апатия и настъплението срещу свободата на словото.

Румен Радев - президент на Република България: Парламентарната република атрофира. Парламентът все повече се превръща в нотариат, който само официализира решенията на правителството. Партократските механизми убиват свободната воля на депутатите. Доверието в Народното събрание е критично ниско. Споделям го с много болка и тревога.

Вотът на недоверие към правителството президентът определи като част от усилията на обществото за справяне с корупцията. Подчерта, че оценява всяко усилие в тази посока. Категоричен е, че различията, които има с правителството и парламента по някои теми, не трябва да се определят като война.

Румен Радев - президент на Република България: Категорично искам да кажа, че няма война между институциите. Да, има определени ценностни разминавания. С парламента работим в рамките на законите, с премиера Борисов показахме, че можем да работим заедно и то ефективно.

Президентът не приема като лична обида, а като нарушаване духа на Конституцията факта, че от медиите е научил за решението на премиера Борисов и канцлера Меркел у нас да бъде организира среща между турския президент и представители на Евросъюза.

Турция е важен наш съсед и отношенията трябва да почиват на ясно изразени принципи за добросъседство, взаимно уважение и ненамеса във вътрешните работи, каза Румен Радев. Напомни, че на парламентарния вот имаше намеса от южната ни съседка в изборния процес у нас. Заяви също, че има опити за намеса и в работата на българското мюсюлманско изповедание.

Румен Радев - президент на Република България: България трябва по всякакъв начин да помага да се избегнат рисковете, да има ясна перспектива в отношенията между Европейския съюз и Турция. Наистина тук ние можем и трябва да помогнем. Но това трябва да става с ясно поставяне на откритите теми. И аз се надявам г-н Борисов да ги постави, защото досега не съм чул неговото мнение по тези въпроси.

Президентът вярва, че 140-годишнината от Освобождението е възможност българо-руските отношения да бъдат изведени от ледената епоха, в която ги заварил.

Относно Истанбулската конвеция президентът и вицепрезидентът увериха, че няма разнобой в позициите им. Румен Радев отново призова за широк обществен дебат. Посочи, че конвенцията разделя и взривява обществото.

Румен Радев - президент на Република България: Аз мисля, че сега не е моментът да ратифицираме тази конвенция.
Илияна Йотова - вицепрезидент: Насилието срещу жените е един страшен проблем, който освен всичко друго, самите жертви не искат да говорят. И аз ще продължавам да се боря за техните права, защото смятам, че това е документ, който защитава техните права и всяка друга дискусия е много важна, но тя не се отнася до тази конвенция.

Да помага на нашите сънародници зад граница - е една от основните задачи, които си е поставила Илияна Йотова.

Илияна Йотова - вицепрезидент: За тези хора България е истинската родина. Защото със силата на президентската институция искам да им кажа - България стои зад вас, зад вашите права. Тя е гарант за тези права, но заедно с вас ние можем да работим в интерес на България.

Румен Радев обяви, че с Корнелия Нинова се вижда толкова често, колкото и с премиера, и с председателя на парламента. Каза, че има свои позиции и не вижда нищо лошо - те да са близки до тези на политическата сила,която го издигна за президент. Категоричен е, че няма намерение да прави своя политическа партия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашия пратеник в Букурещ: Клаус Йоханис подкрепя протестиращите
От нашия пратеник в Букурещ: Клаус Йоханис подкрепя протестиращите
Столичната община дава с 18 милиона лева повече за транспорта в града
Столичната община дава с 18 милиона лева повече за транспорта в града