НОВИНИ

Описват щетите в Карлово и Смолян след ураганните ветрове

Спешно възстановяване и описване на щетите след ураганните ветрове, заради които в Карлово и Смолян беше обявено бедствено положение. Добрата новина е, че днес времето се успокоява. Бедственото положение в община Карлово вече е отменено.

bnt avatar logo
от БНТ
09:27, 19.01.2018
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Строителни фирми от региона, заедно с представители на кризисния щаб ще огледат щетите и ще започнат ремонт. От БЛС в Пловдив заявиха за БНТ, че ще подпомогнат колегите си от болницата в Карлово с 10 хиляди лева. Застрахователи също ще направят огледи, за да оценят размера на всички нанесени щети по общинското имущество. Всички граждани, които също са засегнати, може да подават сигнали в общината и да кандидатстват за държавна помощ.

Емил Кабаиванов, кмет на Карлово: Днес започваме спешно възстановяване с наши сили и очакваме финансиране от междуведомствената комисия при бедствия и аварии. Щетите вероятно през днешния ден ще нарастват, защото очаквам десетки сигнали от собственици на имоти и ние трябва да ти опишем, за да им помогнем.

В Смолян също не е отменено бедственото положение. Десетки малки населени места и махали все още са без електричество. Затворен от паднали дървета е пътят за село Турян. Доброволци от общината доставят до селото хляб и други хранителни продукти. Още за актуалната обстановка - от кметовете на Смолян и на едно от най-пострадалите населени места в Карловско - село Васил Левски.

Марин Захариев, зам.-кмет на Смолян: Остава затворен единствено пътят към село Турян и действително при силния вятър беше рисковано за екипите да работят, така или иначе една част от дърветата са изчистени, надявам се, че още по обед или ранния следобед ще бъде разчистен пътят. Също така искам да успокоя всички зрители и гражданите, че сме нямали бедстващи хора. Още вчера през горски пътища имахме достъп до Турян където сме закарали хляб, хранителни продукти, както и лекарства. Не знам дали днес ще се захванем с оценяване на щети, но така или иначе ако времето позволи ако имаме информация ще започнем да правим тези калкулации. Разчитаме основно на държавата за помощ.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Путин влезе в ледените води за Богоявление (СНИМКИ / ВИДЕО)
Путин влезе в ледените води за Богоявление (СНИМКИ / ВИДЕО)
Григор Димитров не се даде на горещините в Австралия и надви убедително Рубльов
Григор Димитров не се даде на горещините в Австралия и надви убедително Рубльов