НОВИНИ

Проф. Христо Пимпирев: Все повече млади хора трябва да отиват на Антарктида

В разгара на южното лято на Антарктида, има и обилни снеговалежи, студено е, температурите са около -5, -10 градуса, но си е лято. Промените в климата се изразяват с резки промени на времето - това каза в студиото на "Денят започва" проф. Христо Пимпирев, който се завърна от поредната експедиция от ледения континент. По думите му, тази година в Антарктида почти няма сняг, зимата там е била доста по-мека и базите са свободни от сняг.

bnt avatar logo
от БНТ
08:49, 19.01.2018
Чете се за: 01:08 мин.
Още
проф. Христо Пимпирев: Имало е години обаче, когато те са били почти затрупани. Това са климатичните промени и именно с това се занимаваме основно. Базата на учените там трябва да съществува и функционира, има един силен логистичен екип, все пак това е едно селище, което се намира на 13 000 км от България. Трябва да работим като екип, да можем да покажем, че българите можем да работим като равни с много по-богати от нас страни и с опит в Антарктида и полярните региони повече от 100 г., а нашие е само от четвърт век, което не е малко. Ние сме единствената страна от Балканите, която има полярна база и управлява този континент като постоянен член.

Един от най-добрите български дерматолози проф. Цанков е бил за четвърти път на експедиция в Антарктида. По думите на проф. Пимпирев, той се е влюбил в ледения континент и е изследвал влиянието на ултравиолетовото лъчение върху кожата и непрекъснато е мерил показателите на кожата.

проф. Христо Пимпирев: Но той има и други идеи, тъй като там са уникални условията да се заведат болни от псориазис - една трудно лечима болест или дори почти нелечима. Така, че неговото присъствие там е много полезно и има много интересни научни резултати, които са публикувани в най-известните дерматологични световни списания.

В експедицията е имало и една млада биоложка, която изследвала нематодите, подобни на червеите организми, които в резултат на промените на климата, тяхната численост нараснала много и са се появили много нови видове. Така, че ще се получат едни много интересни резултати, каза проф. Пимпирев.

проф. Христо Пимпирев: Аз съм за това все повече млади хора да отиват там. Само след 10 дни заминава втора група, последната от учените - геолозите, които ще използват най-малкото сняг през февруари, за да изследват разкритията на скалите, тъй като Антарктида е една много богата на всякакви полезни изкопаеми територия и ние трябва да знаем какво има там.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров не се даде на горещините в Австралия и надви убедително Рубльов
Григор Димитров не се даде на горещините в Австралия и надви убедително Рубльов
Над 200 000 сирийци са напуснали домовете си заради боевете в провинция Идлиб
Над 200 000 сирийци са напуснали домовете си заради боевете в провинция Идлиб