НОВИНИ

В Козлодуй акцентират върху безопасността на децата на пешеходните пътеки

Забавен начин да пазят децата на пешеходните пътеки са измислили в Козлодуй. Пред всички училища в града на местата за пресичане на пътя са поставени кукли - момче и момиче, които предупреждават шофьорите да се движат с повишено внимание.

bnt avatar logo
от БНТ
07:17, 19.01.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Кукли с детски ръст и с ранички на гърба пазят учениците на най-рисковите кръстовища в Козлодуй. Те са изработени от стъклопласти и не се боят от капризите на времето.

Виктория, 4 клас: Тези фигурки помагат на децата да пресичат по-безопасно. - Ти какво правиш като ги виждаш, как трябва да минеш по пътеката? - Трябва да мина спокойно и да се огледам.
Мирослава Каменовска: Аз като родител мисля, че ще помогнат на децата да бъдат по-внимателни при пресичането, а и на шофьорите да осъзнаят, че щом ги има, значи има и много деца да пресичат. Свикнаха и децата да се оглеждат, и родителите, и шофьорите.

Общинското ръководство е застраховало пластмасовите фигури на кръстовищата, макар че досега няма нито един опит да се драскат и повреждат красивите манекени.

Маринела Николова, кмет на Козлодуй: Честно казано и аз съм шофьор и фигурките действат инстинктивно, като ги видиш натискаш педала на спирачката и намаляваш. И след като ги поставихме, получи се одобрение от хората в града и има ефект. След поставянето на фигурките нямаме нито един инцидент, слава Богу, и се надявам така да продължи.
Лили Рашкова, PR на община Козлодуй: През 2017 година направихме среща на комисията по безопасност на движението, които определиха още две места - пред училище "Васил Левски", където са най-малките ученици, и пред училище Христо Ботев. Така че сега реално имаме на 6 места.

Тази година в общинския бюджет е предвидено да се поставят такива манекени и на кръстовищата в съседните села, където също минават натоварени пътища и пресичането им представлява заплаха за децата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кола се вряза в пешеходци в Рио де Жанейро
Кола се вряза в пешеходци в Рио де Жанейро
Предстоят археологически разкопки край Троянския манастир
Предстоят археологически разкопки край Троянския манастир