НОВИНИ

Опозиционната Сирийска свободна армия ще спазва примирието

Сирийската свободна армия (ССА), смятана за умерено крило на въоръжената антиправителствена опозиция в Сирия, обяви, че е съгласна с примирието, договорено с усилията на Русия и САЩ. Това съобщи по телевизионния канал "Ал Джазира" представителят на ССА Закария Мулахафджи, цитиран от ТАСС.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
14:50, 11.09.2016
Чете се за: 00:44 мин.
По света
опозиционната сирийска свободна армия спазва примирието

"Ние приемаме условията, договорени между САЩ и Русия, изхождайки от това, че прекратяването на огъня ще позволи да се достави хуманитарна помощ в обсадените райони на Алепо", каза той. Според него ССА е помолила специалния американски емисар за Сирия Майкъл Ратни "да разясни въпроса за механизма на мониторинг, чрез който ще се следи как страните спазват примирието".

"Що се отнася до политическата част на руско-американската договореност, то опозицията продължава да я проучва. Но всичко, свързано със защитата на мирните граждани, с прекратяването на огъня и с достъпа до хуманитарна помощ, ние приемаме без всякакви резерви", посочи представителят на ССА.

Преди това Ратни изпрати послание до фракциите на въоръжената опозиция, в което изрази надежда, че новото примирие ще се окаже по-ефективно от предишното. Американският дипломат предупреди опозиционните бойци, че всяко сътрудничество с терористите от групировката "Джебхат Фатх аш Шам" (предишното й название бе "Джебхат ан Нусра") може да доведе до "тежки последствия".

Правителството в Дамаск още вчера обяви, че приема примирието "в съответствие с американско-руската договореност в Женева".

В петък руският външен министър Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Джон Кери съгласуваха в Женева пакет от пет документа, имащи за цел да утвърдят режима на прекратяване на бойните действия в Сирия и да положат основата за подновяване на политическия процес, посочва ТАСС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържани са 66 заподозрени в акция против наркотрафиканти в Сърбия
Задържани са 66 заподозрени в акция против наркотрафиканти в Сърбия
МВнР: Засега няма информация за пострадали българи от пожарите в Гърция
МВнР: Засега няма информация за пострадали българи от пожарите в Гърция