НОВИНИ

Отриха откъде идват мистериозните радиовълни от космоса

На път ли е да се разгадае поредната космическа загадка? Най-после беше установено откъде идват мистериозните радиосигнали, които от години озадачават учените. Източникът на бързите радиоимпулси се оказа далечна миниатюрна галактика. Какво ги генерира? Отговорът тепърва ще се търси.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:57, 05.01.2017
Чете се за: 00:22 мин.
Още

Мистериозните радиосигнали са засечени за първи път преди десет години. Регистрирани са 18 без да се установи източника, докато преди четири години в обсерватория в Пуерто Рико не се натъкват на един повтарящ се сигнал.

Така учените успяват да се подготвят за продължително наблюдение и да локализират откъде идват импулсите. Мястото е галактика-джудже на три милиарда светлинни години от нас.

Откритието изключва едно от досегашните предположения, че сигналът идва от Млечния път - иначе казано от задния ни двор. Възможните версии за произхода му обаче са доста - например неутронна звезда. И според специалистите - извънземен разум не е сред водещите хипотези. Усилията по разгадаване естеството на високоенергийните сигнали продължават.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зимна приказка
Зимна приказка
Зимна приказка
Зимна приказка