НОВИНИ

Педиатри блокираха за час движението по бул. "Гешов" в София

Медици от Педиатричната болница в София отново излязоха на протест. Те блокираха за близо час движението по бул. "Академик Иван Евстратиев Гешов" и настояха болницата да не е търговско дружество, а да получи национален статут. Протестът предизвика задръствания в час пик.

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
12:03, 10.05.2019
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Минути след 8.00 часа медицинските работници излязоха от болницата и блокираха движението по булевард "Академик Иван Евстратиев Гешов". Те предупредиха, че Педиатрията ще остане без персонал, ако статутът на болницата не бъде променен и не получават финансиране от държавата.

Д-р Димитър Русинов, СБАЛДБ „Проф. Иван Митев": Само с работа не може да се финансира детското здравеопазване. Т.е. ние не може да приемаме повече пациенти и да увеличим приходите си и от там да увеличим заплащането на персонала. Персоналът напуска, график не може да се направи.
Д-р Адил Кадъм, СБАЛДБ „Проф. Иван Митев": Искаме тази болница, която изпълнява дейността на национална педиатрична, да бъде призната като такава и на нея да й бъде гласуван бюджет.

Пред БНТ заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков обясни, че процедурата отнема много време и специален статут ще получи новата детска болница, която ще отвори до две години.

Д-р Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването: Утре правителството да вземе решение и да направи специален статут на болницата моят плачевен опит, в ликвидирането на търговско дружество е, че трае между 6 и 20 години.

Пенков се ангажира да предложи на ръководството на здравното министерство да бъде купен скенер за детската болница в София и отново увери, че няма да има ограничения за прием в Педиатрията.

Д-р Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването: Щом има нужда детето да бъде в болница, то ще бъде прието, ще бъде лекувано, ще бъде отчетено към НЗОК и ще си получат парите.

Родители подкрепиха педиатрите и медицинските сестри и се включиха в протеста.

Юлияна Димитрова, родител: Тук съм, за да подкрепя не само докторите, които работят тук, но и децата, защото вярвам, че поне те заслужават нормално здравеопазване. Заслужават да имат правата, когато дойдат в болница и не да бъдат препращани.

Протестът предизвика голямо задръстване по бул. "Гешов". Някои шофьори бяха нетърпеливи, а други излязоха от колите си, за да подкрепят медиците.

Георги Георгиев: Подкрепям протестиращите. Инициативата е добра, така че ще изчакам колкото е необходимо.

От Педиатрията са готови да спрат плановия прием на пациенти и да подадат колективни оставки, ако исканията им не бъдат чути до 10 дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спасиха туристи, заклещени с балон край село Устина
Спасиха туристи, заклещени с балон край село Устина
Арт посоки с Галя Крайчовска: Кино новини
Арт посоки с Галя Крайчовска: Кино новини