НОВИНИ

През 2018 г. конфликти и кризи са разселили 70 млн. души по света

Близо 71 милиона души са напуснали родните си места заради военни конфликти или преследване. Данните са от доклада на Върховния комисариат на ООН за бежанците. Документът "Глобални тенденции" обобщава данни за разселването и принудителната миграция в световен мащаб.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
09:51, 19.06.2019 (обновена)
Чете се за: 00:54 мин.
По света

37 000 души на ден - средно толкова напускат родните си места, принудени от различни обстоятелства. Това показва докладът на Върховния комисариат на ООН за бежанците. През 2018 г. броят на бежанците е с 2 300 000 повече в сравнение с предходен период, или 70,8 милиона души са били принудени да изоставят домовете. Това е най-големият брой бежанци в близо 70-годишната история на Комисариата.

Филипо Гранди, върховен комисар на ООН за бежанците: 80% от бежанците, които напускат държавите си, отиват в съседните страни. Ситуацията е такава - казвал съм го, но си струва да се повтори, казваме бежанска криза има в Европа, в Съединените щати или Австралия. Не, повечето от мигрантите са по съседните държави, които в повечето случаи също са бедни или със средни доходи. Там е кризата! Там трябва да се фокусираме!

Като се прави уточнението, че в общия брой не попадат близо 4-те милиона мигранти от Венецуела, защото от тях не се изискват визи или документ за престой в държавите, обикновено съседни на Венецуела, в които те се местят. Три са основните групи мигранти - такива, които бягат от военни конфликти, такива, които търсят убежище, и третата група са хората, които се преселват в рамките на родната си страна. Не е лесно да оставиш живота си и да разчиташ на милостта на чуждия, казват бежанците.

Майсаа Ал Сайед, Сирия: Искам подкрепа за децата си... и лечение! Сърцето ме боли, бих искала да мога да им предложа нещо... Но нямам надежда...

Най-много хората бягат от Сирия - за година те са около 6 700 000, след това се нарежда Афганистан - с 2 700 000. Южен Судан, Мианмар и Сомалия следват в негативната класация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АРТ посоки с Галя Крайчовска: театрални пътешествия и лудории
АРТ посоки с Галя Крайчовска: театрални пътешествия и лудории
Експерти ще представят нови данни за сваления над Украйна малайзийски самолет
Експерти ще представят нови данни за сваления над Украйна малайзийски самолет