НОВИНИ

Радев: Наложих вето върху Закона за корпоративното подоходно облагане

Темата с поисканата от Менда Стоянова среща с президента Румен Радев държавният глава коментира по време на клетвата на четиримата новоизбрани конституционни съдии.

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
12:25, 13.11.2018
Чете се за: 01:41 мин.
У нас

Президентът Румен Радев заяви, че конституцията ясно регламентира неговото място и не иска да се намесва в законотворческата дейност на Народното събрание. Той обаче подчерта, че е готов да наложи вето на готвените законодателни промени, касаещи застраховките, ако това е необходимо.

Румен Радев, президент на България: Ако искат да обяснят нещо на някого, трябва да бъде обяснено на българския народ. По Конституция президентът стои в края на законотворческия процес и аз активно участвам в него - ето, например, тази сутрин рано наложих вето върху Закона за корпоративното подоходно облагане и с което давам възможност на парламента да има достатъчно време да разгледа ветото и да не се забавят сроковете за приемане на Бюджет 2019.
- А ще наложите ли и друго вето, свързано с тавана на застраховките?
Не мога да ви кажа. При мен още не е дошъл този закон.
- Ще приемете ли среща, защото активно ви се предлага?
Първо трябва да обяснят на българския народ, на българските граждани.

;

Румен Радев коментира и прокурорската проверка срещу неговата кандидатура за конституционен съдия в лицето на Атанас Семов. Държавният глава обясни, че има основание да мисли, че целта на проверката е политическа.

;

Президентът наложи вето върху Закона за корпоративното подоходно облагане като изразява несъгласие с разпоредбите относно:

  • данъка върху моторните превозни средства, чиято уредба няма да стимулира замяната на по-старите автомобили с по-нови, нито ще доведе до постигане на търсения екологичен ефект. Състоянието на превозните средства в една държава е проекция на стандарта на живот и показател за съществуващите социални разслоения в нея. Приетите правила ще стоварят данъчната тежест върху гражданите с ниски и средни доходи, както и върху малкия и средния бизнес. Не се отчита нито колко често се ползват превозните средства, нито наличието на катализатори, нито вида на горивото. Няма и гаранции, че събраните средства от този данък ще се разходват за екологични цели.
  • отлагането на реформата за таксата върху битовите отпадъци, направено без никакви мотиви. Според държавния глава не е справедливо сроковете за гражданите и бизнеса винаги да са задължителни, независимо от тяхната готовност, а сроковете за държавата немотивирано да могат да се отлагат. Това е особено неприемливо, когато се удължава прилагането на конституционно нетърпима уредба - таксата за битови отпадъци да продължава да е според данъчната оценка на имота, а не според количеството отпадъци.
  • въвеждането на по-високи данъчни ставки за имоти в населени места от Списъка на курортите в България, в зависимост от използването на имота. Президентът се позовава на последователната практика на Конституционния съд за определяне размера на имуществените данъци.
  • промените в Закона за митниците, внесени и приети след първо четене, са извън обхвата на ЗИД ЗКПО. С тях преобразуването на митниците в териториални дирекции се представя като закриване, което води до прекратяване правоотношенията на служителите. Конституционно неприемливо е и предвиденото прекратяване без предизвестие по преценка на директора на Агенция „Митници“, на правоотношенията с висши държавни служители. Така се ликвидира стабилитетът, който е основен принцип на държавната служба и уволнените се лишават от съдебна защита.

Пълен текст на мотивите към ветото на президента са публикувани на страницата на президентството ТУК.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предлагат градският транспорт в Пловдив да стане безплатен
Предлагат градският транспорт в Пловдив да стане безплатен
Протестите в Силистра продължават
Протестите в Силистра продължават