НОВИНИ

Решението за наказанието на Дънекова ще стане ясно след месец

Решението за наказанието за Дънекова ще стане ясно след месец, каза самата тя след пресконференция по повод открита положителна проба за допинг в кръвта й.Докторът на българската ни делегация в Рио отбеляза, че са направени всички тестове преди участието на Олимпиадата. Той бе категоричен, че няма как пробата да е положителна, ако веществото не е по някакъв начин прието.Спортният министър пък бе категоричен, че ситуацията оронва престижа на България.

bnt avatar logo
от БНТ
18:23, 12.08.2016
Чете се за: 00:28 мин.
По света

Рекордьорката ни на 3000м стипълчейз е била тествана за допинг след пристигането си в Рио де Жанейро, и той е бил отрицателен. Два дни по-късно допинг ченгетата правят нов тест и той дава наличие на еритропоетин, така наречения кръвен допинг. Тази проба първо дава отрицателен резултат, но заради съмнения е връщана няколко пъти и в крайна сметка се оказва положителна.

Самата Силвия каза пред камерата на БНТ, че това е "унизително" и не е нарушила по никакъв начин правилата. Единственото й обяснение е, че резултатът може да е от хранителните добавки, които пие като спортист.

Според променените правила на Световната антидопингова агенция от 2015 г. първа положителна проба се наказва с 4 години лишаване от състезателни права, а не както беше преди това – 2 години.

Вижте във видеото още за допинг скандала и новини за спортистите ни в Рио.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първи уроци по гмуркане в Тюленово
Първи уроци по гмуркане в Тюленово
Безплатни изследвания за ХИВ в Дупница
Безплатни изследвания за ХИВ в Дупница