НОВИНИ

Русия и Украйна на прага на война?

Военни експерти предупреждават за възможност от сериозен военен сблъсък между Русия и Украйна в близките седмици. Заради ескалацията на напрежението Организацията за сигурност и сътрудничество обяви днес, че увеличава броя на наблюдателите по границите на анексирания Крим. В същото време според руски медии Москва обмисля вариант да прекъсне дипломатическите си отношения с Киев, а Киев не изключва да въведе визов режим за руските граждани. За ситуацията на полуостров Крим разказва Цветана Кръстева.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
15:49, 12.08.2016
Чете се за: 00:53 мин.
По света

Това е градчето Армянск, разположено в Крим на възникналата след анексията граница с Украйна. На пръв поглед по нищо не личи, че именно тук, според руските спецслужби, в началото на седмицата е избухнал сблъсък с украински диверсанти, планирали атентати. Така спокойно е и в граничния Джанкой, където според спецслужбите е бил готвен един от атентатите.

Йенут Умиров, жител на Джанкой
"Нищо особено не съм забелязал през последните четири дни. В града всичко е спокойно. Казват, че на границата е имало нещо, но ние не сме видели и чули. По този път никаква военна техника не е минавала.

Така и няма пълна яснота за събитията. Москва говори за разбита на 7 и 8 август група диверсанти и разпространи видео с един от задържаните. А Киев твърди, че по границата с Крим е имало престрелка между пияни руски военни и граничари. Любопитното е, че в социалните мрежи няма никакви свидетелства, а според руски медии през последните дни интернетът в Северен Крим е бил изключен. Властите, впрочем, обясняват това с технически проблем.

И все пак дрънчене на оръжия се чува. Украинската армия е в повишена бойна готовност, а от днес руският Черноморски флот край Крим отработва на учения борба с диверсанти. Експертите се опасяват, че Русия и Украйна отново са на прага на война.

Павел Фелгенхауер, военен анализатор
"В следващите две-три седмици има възможност от по-нататъшна ескалация и много сериозен военен сблъсък между руските и украинските сили не само в Крим, но и в други райони по руско-украинската граница"

Според анализатора - голямо е изкушението да се реши украинският въпрос веднъж за винаги.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Португалия и Франция се борят с опустошителни пожари
Португалия и Франция се борят с опустошителни пожари
Протест на жители на село Владая и квартал Княжево
Протест на жители на село Владая и квартал "Княжево"