НОВИНИ

Звезден спектакъл в небето над Рожен

Истински звезден спектакъл представи тази нощ небето над Рожен в Родопите. Повече от 100 метеора на час преброиха любителите астрономи от Хасково и Димитровград, които са на специализирана лагер-школа в Националната астрономическа обсерватория.

bnt avatar logo
от Величка Петкова
12:15, 12.08.2016
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Мощният метеорен поток идва от посоката на съзвездието Персей, а оттам е и името му - Персеиди. Появява се от хилядолетия приблизително по едно и също време в средата на август.

Роса Виктория Димитрова - астроном в НАО Рожен: Планетата ни минава през опашката на кометата, остатъкът от кометата Суифт-Тътъл. Това са едни малки прашинки, най-големите от тях са с размер колкото грахово зърно, одраскват нашата атмосфера, не падат на земята, не са опасни за нас, по никакъв начин не ни застрашават. Ако беше метеоритен поток, тогава биха паднали камъни, но в случая е метеорен потокът.

При досега си със земната атмосфера звездните прашинки изгарят с красиви отблясъци, а за нас остава усещането, че виждаме падащи звезди.

Тази нощ Персеидите бяха най-многобройни. Затова, въоръжени със специална техника младите любителите на астрономията Димитровград бързаха да ги заснемат.

С какво привличат Персеидите?

Вижте във видеото реакциите на хората, които наблюдаваха тази нощ звездния спектакъл над Рожен.






Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-дълголетните животни на планетата
Най-дълголетните животни на планетата
Награда за спасителите в Македония
Награда за спасителите в Македония