НОВИНИ

Марин Марковски: Няма законови основания Бююк да бъде екстрадиран

Адвокат Марин Марковски заедно с Димитър Марковски са адвокати на Абдуллах Бююк, който бе задържан след кореспонденция с Интерпол, изведен принудително и предаден на властите заради невалидни документи. Според Марковски Бююк не е терорист, което се доказва и от решението на два съда у нас - градски и апелативен. Няма законни основания той да бъде екстрадиран, каза още Марковски в "Денят започва".Марин Марковски, който заезно с Д

bnt avatar logo
от БНТ
08:12, 12.08.2016
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Адвокатът коментира, че е притеснен, че Бююк не поддържа връзки с кантората му след като приключила процедурата за екстрадиция.

По думите на Марковски от турското правителство са направили официална процедура за екстрадиция на Бююк, която е свързана с процедура през съд - градски и апелативен. Тази процедура е тръгнала с искане той да бъде екстрадиран в Турция за участие в терористична група и терористични действия.

Марковски заяви, че според турските обвинителни власти в документите е записано, че фактът, че се е събирал със свои колеги и е коментирал политическото положение в Турция, е готовност за терористични актове.

Градският и апелативният съд са приели, че няма данни за терористични намерения и участие в такава група. Според Марковски в този случай няма законни основания той да бъде екстрадиран.

Българският съд го приема, че не е терорист, но след това го извеждат до границата. "Има процедури, които са задължителни и без тях не може да има нито съд, нито закон", каза Марковски.

Адвокатът определи Бююк като човек с хуманитарно образовани, който се е занимавал с педагогическа работа и няма тези "романтични, опасни биографии да е бил в ИДИЛ, да е контактувал с терористи. Това да си мюсюлманин не е равносилно на терорист, разбира се. В неговата личност аз не съзрях това, за което се говори. Аз преценявам, че този човек не може да е терорист!", каза още Марковски

Той заяви, че Бююк е нямал пари да си купи консерви в ареста и се налагало да му носят, пък камо ли да е милионер, който държи парите на опонентите на Ердоган, както го изкарват.

Според Марин Марковски едната грешка на Бююк е, че той се е отказал от закрилата по Закона за убежищата и бежанците. Защото независимо от отказа да получи политическо убежище, съгласно този закон той може да получи статут на бежанец, което му гарантира оставането у нас. Той е оттеглил молбата от Държавната агенция за бежанците.


Вижте във видеото целия разговор в студиото.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Посланикът на Украйна: Обвиненията на Русия са абсурдни и цинични
Посланикът на Украйна: Обвиненията на Русия са абсурдни и цинични
Отварят границата между Венецуела и Колумбия
Отварят границата между Венецуела и Колумбия