НОВИНИ

Силвия Дънекова: Не чувствам вина, сигурна съм за себе си

Силвия Дънекова заяви пред БНТ в Рио, че не се чувства виновна за допинг скандала и разкритикува методите на Световната антидопингова агенция (WADA) към спортистите. Българската лекоатлетка даде положителна допинг проба в Рио и няма да участва на олимпийските игри.

bnt avatar logo
от Стефан Георгиев
15:16, 12.08.2016
Чете се за: 00:58 мин.
По света

Силвия Дънекова
"Взимаха ми четири пъти проби в олимпийското село, три от пробите са негативни, а четвъртата дълго време нямаше резултат, а накрая се разбра, че е положителна. Шокът за мен беше невероятно голям. Сигурна съм за себе си, че това няма как да се случи.

Шест пъти са въртяли пробата и накрая са намерили съмнение за метаболитен отпадък на еритропоетин. Като всички спортисти пия много хранителни добавки, възможно е да се е получило от това нещо", каза Силвия Дънекова пред БНТ.

Ако това излезе на урината или кръвта на американски спортист, никога няма да го изкарат като положителна проба. Оказа се, че нямаме специалисти, които да разчетат и евентуално да оспорят тази диаграма на пробата. Единственият ми вариант да изчистя името си, е да си платя на някое от официалните лица от големите държави. Първо не разполагаме с финансов ресурс, а и не знам дали ще се съгласят да ме защитават.

Не чувствам вина, но не мога да опиша колко е унизително отношението на WADA. Не съм направила нещо, с което да наруша правилата. Чувствам се неудобна, защото написах възражение срещу WADA и излязох на открита война срещу тях. Това ми е обяснението. Защото аз не им застрашавам медалите, просто щях да си отразя прилично участие на олимпийски игри. Надявах се на нов национален рекорд, но за съжаление няма да стартирам, защото правата ми са спрени.

"Чувствам се ограбена душевно и емоционално. Когато отидох в сградата на WADA, която са построили тук в Рио, се почувствах като във филма "От местопрестъплението". В тази сграда са вложени стотици милиони, но те са дадени не за здравето на спортистите, а за тяхното унищожаване. В същото време живеем тук от 20 дни, аз не съм се къпала с топла вода, а в тоалетната мием с кофи. Ужасни условия, храната е под всякаква критика", коментира състезателката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест на жители на село Владая и квартал Княжево
Протест на жители на село Владая и квартал "Княжево"
Гюлен: Готов съм да се върна в Турция, ако вината ми наистина се докаже
Гюлен: Готов съм да се върна в Турция, ако вината ми наистина се докаже