НОВИНИ

Няма пострадали българи при взривовете в Тайланд

Най-малко четирима души загинаха, а десетки са ранени, след серия от координирани взривове в Тайланд. Основна цел на нападенията са популярни туристически дестинации. Все още никой не е поел отговорност за нападенията, но според тайландските власти, става дума за "саботаж" на местно ниво. От българското външно министрество заявиха, че няма пострадали български граждани.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
11:54, 12.08.2016
Чете се за: 00:53 мин.
По света

Четири бомби избухват в популярното туристическо градче Хуа Хин, на около 200 км от Банкок. Загиват двама души, а повече от 20 са ранени. Сред пострадалите има чуждестранни туристи от Великобритания, Австрия, Холандия и Германия. Часове по-късно бомба избухва и в Сурат Тани пред сградата на полицейско управление, един загива. Четвъртата жертва е при взрив в град Транг. Следват и два взрива на остров Пукет, след което още няколко в други части на страната.

Утай Косибан, свидетел: Когато избухна първата бомба се скрих зад една кола. След това с колегите ми тръгнахме да се отдалечаваме, но последва нов взрив. Избягахме възможно най-далеч.

Разследването продължава, но според властитe, не става дума за международен тероризъм, а за местни групировки, целящи да всеят хаос. Времето също не е избрано случайно - днес Тайланд чества рождения ден на кралицата.


Крисана Патаночароен, говорител на полицията: Твърде рано е да посочим виновните за нападенията. Това, което знаем със сигурност, е че няма пряка връзка, с която и да е терористична организация. Работим по версия за местен саботаж, като основната цел е удар срещу туристическия сектор.

Полицията е задържала няколко души във връзка с нападенията. През последните години в страната тлее конфликт между управляващите и населените предимно с мюсюлмани южни провинции, но засега няма доказателства за връзка между бунтовете и снощните взривове. До този момент чуждестранни туристи не са били обект на нападение. Мерките за сигурност за засилени, а навсякъде, където има туристи, са изпратени допълнителни полицейски патрули.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Последно сбогом с Никола Анастасов
Последно сбогом с Никола Анастасов
Бизнесмен е бил прострелян тази сутрин в Стара Загора
Бизнесмен е бил прострелян тази сутрин в Стара Загора