НОВИНИ

Саудитски принц е купил картината на Леонардо „Спасителят на света“

Картината на Леонардо да Винчи „Спасителят на света“(Salvator Mundi) е била закупена от саудитския принц Бадcр бед Абдула бен Мохамед ал Сауд, съобщи в. „Ню Йорк таймс“ като се позовава на получи в редакцията документи.

bnt avatar logo
от БГНЕС
09:25, 07.12.2017
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Уникалното платно беше купено през ноември на търг в Кристис'с, Ню Йорк, за рекордните 450 млн. долара, но името на купувача не беше съобщено. Според „Ню Йорк таймс“представители на принца не са присъствали в аукционната къща до деня на продажбата. От Кристи'с не коментираха самоличността на купувача на „Спасителя на света“, а самият принц не отговорил на въпрос от вестника.

Картината с размери 64,5см на 44,7 см дълго време беше смятана за изчезнала. На нея е изобразен Христос в небесносиня дреха, благославящ с дясната си ръка и държащ прозрачно кълбо в лявата. Преди търга уникалното платно беше оценявано на около 100 млн. долара, на аукциона на 15 ноември беше продадено за 400 млн. долара, а след начисленията и за аукционната къща окончателната стойност на „Спасителят на света“ достигна 450 млн. долара.

Очаква се картината да украси филиала на Лувъра в Абу Даби.

По-рано „Ню Йорк таймс“ съобщи, че картината е била продадена от доверителния фонд на руския милиардер Дмитрий Риболовлев, който я купил през 2013 г. за 127,5 млн. долара от швейцарски търговец на картини.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българската Коледа: Нова апаратура за диагностика на деца и новородени в Добрич
Българската Коледа: Нова апаратура за диагностика на деца и новородени в Добрич
Осъдиха мениджър от Фолксваген заради Дизелгейт
Осъдиха мениджър от Фолксваген заради "Дизелгейт"