НОВИНИ

Ще има ли гарантиран основен доход в страна от ЕС?

Ще има ли някъде в Евросъюза през 2016-та гарантиран основен доход за всички - или гражданска заплата, както е другото използвано наименование? Идеята - на пръв поглед утопична - си пробива път. Финландското правителство даде такова обещание на своите граждани, холандски градове кроят такива планове. Във Великобритания мозъчен тръст също лансира такава фундаментална промяна на социалното подпомагане.

Невена Бонева
от Невена Бонева
17:09, 28.12.2015
Чете се за: 00:43 мин.
По света

800 евро на месец за всеки независимо от дохода му - такава е идеята на финландското правителство - трипартийна коалиция, в която влиза и популистката партия Истински финландци. Окончателното предложение се очаква през есента на 2016-та, а обществената подкрепа е налице. Целта на плана - да се намали безработицата, и да се опрости социалното подпомагане.

Гарантираният основен доход ще замести всички други помощи, ще съкрати разходи по администрацията, която се занимава с отпускането им, ще насърчи хората да се насочват и към по-нежеланите нископлатени работни места.

Пилотен проект в тази насока готвят за догодина в Утрехт и други холандски общини. На първо време той ще обхване сегашни получатели на помощи. Вместо тях с близо 900 евро на месец те ще могат да избегнат така наречения капан на бедността - да губят помощите, ако изкарват някакви пари, които обаче така или иначе не са им достатъчни да покриват разходите си.

Ще се пребори и феноменът въртящи се врати - вместо да бъдат принуждавани от системата да започват някаква работа и скоро да я напускат, тези хора ще имат глътка въздух да потърсят подходяща и удовлетворяваща ги позиция. Възможен ли е гарантираният месечен доход за всички, утопия ли е той или нов, рационален икономически подход, дошло ли е времето тази отдавнашна мечта на мислители като Томас Пейн да стане реалност - дебатът в Европа продължава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
30 дни в ареста за бивш министър в Сърбия
30 дни в ареста за бивш министър в Сърбия
Новите проекти на столичното метро
Новите проекти на столичното метро