НОВИНИ

​Шестима са задържани във Франция при разследване на заплахи срещу Макрон

Шестима души, заподозрени, че са заплашвали сигурността на френския президент Еманюел Макрон, бяха арестувани тази сутрин в три френски департамента, съобщава телевизия Бе Еф Ем Те Ве, цитирана от световните агенции.

bnt avatar logo
от БТА
17:00, 06.11.2018
Чете се за: 00:45 мин.
По света
​шестима задържани франция разследване заплахи макрон

Арестите са извършени в хода на предварително разследване на парижката прокуратура за заплахи срещу Макрон. Шестимата - петима мъже и една жена - са задържани в департаментите Изер, Мозел и Ил-е-Вилен, допълва телевизията. Те са на възраст между 22 и 62 години и са били известни в крайнодесните среди. Смята се, че са планирали "насилствено действие" срещу Макрон, добавя телевизията.

При претърсването на дома на единия от задържаните, смятан за основен заподозрян, са били намерени пистолет и взриватели за граната.

Сега следователите ще трябва да уточнят естеството на заплахата срещу президента и доколко тя е била реална.

Преди година десет души, свързвани с крайнодесните среди, бяха задържани в департаментите Сен-Сен Дени и Буш-дю-Рон заради план за атентат срещу политици, сред които крайнолевия лидер Жан-Люк Меланшон и Кристоф Кастанер, който по онова време не беше вътрешен министър. Тогава разследването показа, че задържаните са имали връзки с крайнодесния активист Логан Н., арестуван през юни 2017 г. Той е бил администратор във Фейсбук на страница в прослава на крайнодесния терорист Андерш Брайвик, който уби 77 души при две нападения в Норвегия през лятото на 2011 г.

Сега заговорът бе разкрит дни преди в Париж да се съберат десетки лидери от цял свят за възпоменателните чествания на края от Първата световна война. Сред тези лидери ще са президентите на САЩ и Русия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Духът на времето
ДРУГИТЕ новини: Духът на времето
Полицията в Добрич издирва мъж в неизвестност
Полицията в Добрич издирва мъж в неизвестност