НОВИНИ

Скандал с хотелиер от Слънчев бряг, проявил агресия към израелски туристи

Агресия срещу израелски туристи в България. Управителят на хотела, нападнал две жени с деца, беше задържан за 24 часа. Потърпевшите твърдят, че проблемът е в дублиране на стаите. Прокуратурата проверява случая, засега е повдигнато обвинение срещу неизвестен извършител за хулиганство. Министерството на туризма нареди извънредна проверка на хотела. Случаят стана известен след излъчване на любителско видео по израелския Канал 2. Новината се превърна във водеща за израелските медии.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
17:24, 12.07.2019 (обновена)
Чете се за: 01:38 мин.
У нас

Група израелски туристи пристигат в хотел в Слънчев бряг около 11 ч на 5 юли. Две жени с две деца настояват незабавно да бъдат настанени, подобно на други туристи пътували с тях, настанени вече в друг хотел.

Според правилата на този хотел обаче, това трябва да стане след 14 часа. Започва разправия, която завършва с агресия към туристите от управителя Иван Тодоров, както се вижда и от любителското видео.

Ден след инцидента туристите са информирали Почетния консул на Израел в България Орлин Мандов.

Орлин Мандов, почетен консул на Израел в България: Те казаха, че са имали проблем с настаняването, нещата са ескалирали, точните им думи бяха за бутане и изблъскване от хотела, това, което видях от клипа звучеше по-страшно от това, което ми казаха те.

От хотела се оправдават като твърдят, че поведението на туристите е предизвикало агресията на хотелиера. Сред свидетелите на случката е и израелският офицер по сигурността.

Хайм Барак, израелски офицер по сигурността в хотела: Започнаха да спорят, започнаха да плюят по него и той им каза- моля ви излезте навън, аз също им казах да се успокоят и после да се върнат. Това е, което се случи, моят шеф никого не е докоснал, казвам ви цялата истина.
Димитър Москоянев, адвокат, представител на хотела: Започват една вербална и невербална агресия срещу рецепционистите, които са все пак хора с достойнство и не приемат подобен начин на поведение като плюене и т.н.

Каквото и да са правили туристите обаче, поведението на хотелиерите не е оправдано, категорични са от министерството на туризма, където осъждат грубото отношение на управителя, въпреки че не са открили нарушения при категоризацията на хотела.

Аделин Младенов, главен експерт в Министерство на туризма: Доколкото се изясни, въпросните туристи не са спазили едни правила, които са изграждани и са изградени в туризма от години, т.е. настаняването винаги, когато пристигат, става в 14 ч, те са искали много по-рано да бъдат настанени, културно им е обяснено, че в края на краищата има време да се подготвят помещенията и т.н. и оттам е възникнал проблемът, след това се е развил в някаква степен и форма.

Управителят на хотела Иван Тодоров днес е бил разпитан от полицията за инцидента, след това е задържан за 24 часа. Очаква се прокуратурата да му повдигне обвинение.

Орлин Мандов, почетен консул на Израел в България: Като информация, която аз знам от туроператора, че са им дадени компенсации под формата на безплатни екскурзии, таксита са им плащали и от тоя род.

Веднага след инцидента туристите са настанени в друг хотел. Въпреки това, една от пострадалите туристки ще търси правата си и по съдебен ред.

От посолството на Израел в България разпространиха позиция, в която благодарят на Министерството на туризма за незабавната реакция. От дипломатическата мисия вярват, че местните власти ще направят всичко необходимо за възстановяване на справедливостта.

В съобщението се казва още, че през последните години туристите от Израел в България стават все повече и подобни случаи не отразяват отношенията между хората от Държавата Израел и България, и още по-малко отразяват все по-тесните връзки между двете държави.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Семейства на жертви на авиокатастрофа твърдят за измама от Боинг
Семейства на жертви на авиокатастрофа твърдят за измама от "Боинг"
ДПС продължава да е за машинното гласуване
ДПС продължава да е "за" машинното гласуване