НОВИНИ

"Фолксваген" все още не е взел решение за изграждането на новия си завод ​

Автомобилният концерн "Фолксваген" все още не е взел решение за местоположението на новия многомарков завод. България и Турция са двете държави, между които се прави избор. Говорител в централата във Волфсбург съобщи за "По света и у нас", че плановете са станали по-конкретни, но не са финализирани.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
14:41, 12.07.2019 (обновена)
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Концернът "Фолксваген" все още държи отворен въпроса за мястото, където ще се изгради новият завод. Върху него се мисли от година насам. Там автомобилостроителят би вложил милиард евро. Вероятно е решението да дойде през втората половина на август. Все повече са индикациите, че е възможно Турция да бъде предпочетена пред България. Предимствата ѝ са в размер на няколко стотици милиона евро, казват източници от Волфсбург.

Като страна извън Европейския съюз, Турция има друг инвестиционен климат. Затова пък законовата сигурност и човешките права там са под въпрос. Германските медии твърдят, че правителството в Берлин не е изразило възражения за изграждането на завода в Турция. Освен това страната отдавна е традиционен пазар за новите автомобили на "Фолксваген", както и произвежда части за доставчиците на концерна.

В Турция автомобили произвежда друг концерн "Форд", с който германците от Волфсбург договориха днес официално сътрудничество. Според договорката, "Фолксваген" ще вложи 2 млрд. евро в дъщерна фирма на "Форд", която развива автономни коли без шофьор, а "Форд" ще ползва платформата на "Фолксваген" за електромобили.

Борсата във Франкфурт реагира положително на новината и акциите на германския концерн се повишиха.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турция получи първите компоненти от комплексите C-400
Турция получи първите компоненти от комплексите C-400
Атанас Скатов изкачи поредния си осемхилядник
Атанас Скатов изкачи поредния си осемхилядник