НОВИНИ

Светлин Русев представи нова изложба

Ценители на изобразителното изкуство се срещнаха тази вечер с новите постъпления от "Ателие-колекция Светлин Русев". Галерия "Българи" представи живопис, скулптура и рисунки от различни периоди и школи, събирани от академик Русев през последните две години.

Петя Тетевенска
от Петя Тетевенска
23:13, 14.02.2017
Чете се за: 00:47 мин.
Още

Това е малка част от колекцията на Светлин Русев, но подбрана така, че да действа завършено като малък музей. Маестрото е известен с умението да постига такова внушение при всяка изложба, която подрежда. За първи път показва Християнско изкуство от Западна Европа. Съвсем различна е творбата на Ролан Удо - той е един от големите в групата на френските художници на поетичната реалност.

акад. Светлин Русев: "Един колекционер ако не смята, че неговото е най-хубаво, той какъв колекционер е? Но така или иначе все пак аз съм професионалист и би трябвало малко по-отговорно да се отнасям и към колекционирането, и към показването".
;

За първи път Светлин Русев представя и автори, работещи в областта на съвременните форми. С младите тук се срещат възрожденецът Христо Цокев и класици като Данаил Дечев, Мара Георгиева, Любомир Далчев и Марко Марков.

акад. Светлин Русев: "Тук има един бюст на Иван Иванов, на известният кмет на София, който е за пример на всички властимащи, които са дошли след това на власт и в държавата, и в София".

Към днешна дата между държавата и Съюза на колекционерите в България остава нерешен спорът около Закона за културното наследство и неговите постановки за идентификация на артефакти, по-стари от 50 години. Това изкуствено създава сив пазар според колекционерите. Една от целите на тази изложба е да покаже тяхната отговорност към съхраняването на изкуството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Музиката на Иран гостува в България
Музиката на Иран гостува в България
Оттеглени са жалбите срещу Да, България
Оттеглени са жалбите срещу "Да, България"