НОВИНИ

​Трима в надпреварата за първи президент на Република Северна Македония

Държавната избирателна комисия официално съобщи, че само трима души са допуснати до участие в предстоящите президентски избори в Македония.

bnt avatar logo
от БГНЕС
22:19, 21.03.2019
Чете се за: 00:32 мин.
По света
​трима надпреварата първи президент република северна македония

В ДИК са постъпили необходимите документи от кандидата на управляващата коалиция Стево Пендаровски. Той бе издигнат от Социалдемократическия съюз /СДСМ/ на премиера Зоран Заев и неговия коалиционен партньор от албанския блок - Демократическия съюз за интеграция /ДСИ/ на Али Ахмети. Пендаровски е подкрепен и от още десетина други формации и сдружения.

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ издигна кандидатурата на Гордана Силяновска Давкова. Две албански формации издигнаха кандидатурата на Блерим Река.

В петък ДИК официално ще връчи и необходимите документи на тримата за участие в изборите. По време на открито заседание чрез жребий ДИК ще определи и номера на бюлетината на всеки един от тримата кандидати за участие в изборите.

Първият кръг ще се проведе на 21 април, а вторият на 5 май. Президентската кампания официално започва на 1 април. Избраният държавен глава ще бъде и първият на Република Северна Македония. Сегашният президент Георге Иванов няма право да се кандидатира, защото е втори мандат държавен глава. Неговият мандат изтича на 10 май.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ангелкова: Туроператорите отчитат сериозен спад на записвания на туристи
Ангелкова: Туроператорите отчитат сериозен спад на записвания на туристи
​ЕС може да предложи удължаване на Брекзит до 22 май
​ЕС може да предложи удължаване на Брекзит до 22 май