НОВИНИ

​В какъв затвор лежи Брайвик

Днес норвежки съд започва да гледа условията, при които лежи в затвора Андерш Брайвик. През 2011 година той уби 77 души.

Валери Маринов
от Валери Маринов
10:30, 15.03.2016
Чете се за: 01:11 мин.
По света
какъв затвор лежи брайвик

Масовият убиец съди норвежкото правителство за "нехуманните условия" (според него), при които е държан. Брайвик излежава 21-годишна присъда за тероризъм и масово убийство и досега е държан в изолация. Заседанията на съда са до 18 март и ще се проведат в във физкултурния салон на в затвора "Шиен" където той лежи. Властите смятат, че той е твърде опасен за да се гледа делото в съд в Осло.

Адвокатът на Брайвик заяви, че неговият клиент иска да може да има контакти с други хора. В затвора той е бил посещаван от един-единствен човек - неговата майка, но жената починала през 2013 година.

Според Брайвик условията, при които е държан в затвора, са в нарушение на Европейската конвенция за правата на човека. Властите обаче твърдят, че той не е изолиран и се движи свободно в трите килии, които има на свое разположение. Освен това той всеки ден може да прави физически упражнения на двора, може да играе на видеоигри, има на свое разположение телевизор и компютър, но няма достъп достъп до интернет. От офиса на Главния прокурор на страната в Осло публикуваха изявление преди делото, в което се казва, че "няма доказателства, че тъжителят има физически или умствени проблеми в резултат на условията в затвора".

През юли 2011 г. Андерш Брайвик уби 77 души, след като взриви кола-бомба в Осло и откри стрелба по участници в младежки лагер на левицата на остров Ютьоя. На 22 юли 2011 година екстремистът първо взриви бомбата в центъра на столицата на Норвегия, след което отиде на един от островите - Ютьоя, където в този момент се провежда младежки лагер, и разстреля 69 души. Повечето от жертвите бяха младежи. Това беше реакцията на Брайвик срещу мултикултурния модел на норвежкото общество.

Нападателят получи максималната присъда за Норвегия - 21 години затвор, но тя може да бъде удължавана. В един свой манифест с антиислямска насоченост той пише, че "затворът е идеално място за агитиране и наемане на хора с политически цели".

Ако властите в Норвегия отхвърлят исканията на Брайвик за подобряване на условията в затвора и той може да реши да жали пред Европейския съд за правата на човека.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изобретателят Колин Фърз си събу чорапите с гранатомет
Изобретателят Колин Фърз си събу чорапите с гранатомет
Скопие подсилва охраната по границата с Гърция
Скопие подсилва охраната по границата с Гърция