НОВИНИ

Весна Пусич се отказа от битката за ООН

Бившият хърватски министър на външните работи Весна Пусич се отказа от битката за поста на генерален секретар на ООН.

bnt avatar logo
от БГНЕС
15:01, 04.08.2016
Чете се за: 00:44 мин.
По света
весна пусич отказа битката оон

В обяснението си за оттеглянето от състезанието Пусич припомня, че новата процедура за избор на нов генерален секретар на Световната организация е предизвикала голям обществен интерес.

Според Пусич след първото предварително гласуване в Съвета за сигурност е станало ясно, че "следващият ръководител ще бъде избран сред кандидатите, които са част от ООН или лица, които са работили или работят в ООН".

Независимо от факта, че има още няколко кръга за избор на нов генерален секретар в тази ситуация смятам, че шансовете ми не са реални и поради тази причина се оттеглям от състезанието, пише още Пусич.

Утре, 5-ти август, ще се проведе второто предварително гласуване в Съвета за сигурност на ООН във връзка с избора на нов генерален секретар на Организацията, който официално ще встъпи в длъжност от 1 януари 2017 г.

За най-високия международен пост в света се борят 21 претенденти.

Гласуванията в Съвета за сигурност ще продължат, докато определен кандидат получи подкрепа от всички постоянни членове на Съвета за сигурност и от поне четири непостоянни страни членки.

Съветът за сигурност се състои от 15 членове – пет постоянни (САЩ, Русия, Китай, Великобритания и Франция) и десет непостоянни. В момента непостоянните членове са Ангола, Египет, Япония, Малайзия, Нова Зеландия, Сенегал, Испания, Украйна, Уругвай и Венецуела. През текущия месец август председател на Съвета за сигурност е Малайзия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министерството на културата осигури пари за църквата в Кремиковския манастир
Министерството на културата осигури пари за църквата в Кремиковския манастир
ЕК: България ще строи АЕЦ и газов хъб, само по правилата на Брюксел
ЕК: България ще строи АЕЦ и газов хъб, само по правилата на Брюксел