НОВИНИ

Заради силните дъждове ситуацията в Смолянско остава сериозна

Старите свлачища продължават да са активни, скали затрупаха на две места централния път Пловдив - Смолян и за часове спряха движението по него. Образуваха се големи колони от автомобили. В девинското село Осиково високи подпочвени води наводниха къщи. Частично бедствено положение обявиха и в община Куклен, където е пропаднал пътя Яворово - Добралък.

bnt avatar logo
от Екип на БНТ-Пловдив
16:06, 02.08.2018
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Повече от три часа остана затворен пътят Смолян-Пловдив. Скали и дървета паднаха на пътното платно край Бачково и край Нареченски бани. Разчистването се правеше с тежка техника, полиция регулираше движението.

Автомобилите трябваше да минават по обходен маршрут през Кричим и Девин. Някои решиха да преминат участъка пеша.

;

Остава частичното бедствено положение и община Девин - в село Осиково реката все още е много бурна и подкопава пътя. Селото е напълно откъснато - осигурена е само много тясна аварийна пътека за спешни случаи. Най-големи щети нанасят високите подпочвени води.

Недялко Славов, областен управител на Смолян: Предвид обилните валежи много къщи са наводнени и основните дейности по отстраняване на щетите са точно такива.
;

Въпреки частичното бедствено положение в Чепеларе, пътят за туристическата атракция Чудните мостове и село Забърдо е проходим, но автомобилите трябва да се движат с повишено внимание, защото продължават да падат камъни. Скалите са пропити с вода и трудно може да се работи в момента.

Валентин Йовев, зам.-министър на регионалното развитие: Ако не вали поне два дни процесите ще стихнат, след което може да се започне обрушване на горния край.
;

Най-голямото свлачище в страната е край село Тикале, Маданско. Пътят там е затворен от месеци, алпинисти поставят специални болтове, за да бъдат монтирани защитни мрежи. Хората в района са недоволни от темповете на работа.

Захари Хаджийски: Зимата тука чука на вратата, а този път през зимата е неизползваем.
Веселин Аучев, село Подвис: С тия мрежи, които мислят да ги слагат това за мен няма да държи, защото цялата планина е тръгнала надолу.

Плановете на Агенция „Пътна инфраструктура“ са пътят да бъде готов за 15 септември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как изглежда изгревът, видян от Международната космическа станция (ВИДЕО)
Как изглежда изгревът, видян от Международната космическа станция (ВИДЕО)
Обявяват Димитър Желязков-Митьо Очите за международно издирване
Обявяват Димитър Желязков-Митьо Очите за международно издирване