НОВИНИ

33-има индийци бяха освободени от "робство" във ферми в Италия

bnt avatar logo
от Мирослава Кирилова
10:16, 16.07.2024
Чете се за: 02:07 мин.
По света
индийци бяха освободени робство ферми италия
Слушай новината

Италианската полиция съобщи, че е освободила 33-има индийци, наети като селскостопански работници, които са полагали труд при нечовеши условия, наподобяващи робство, в северната област Верона. Иззети са 545 300 долара от двамата души, за които се предполага, че са упражнявали тормоз над мигрантите, предаде Би Би Си.

Индийците са били принуждавани да работят по над 10 часа на ден, седем дни в седмицата срещу минимална надница, използвана за плащане на дълговете към началниците.

Някои са били карани да работят допълнително и без възнаграждение, за да заплатят допълнителни 13 000 евро и да получат разрешение за постоянна работа, "каквото в действителност така и не са получили", се казва в изявлението на полицията.

Подобно на други европейски страни Италия страда от липса на работна ръка, често запълвана чрез система за издаване на мигрантски работни визи, за която има твърдения, че е измамна. Работниците в земеделието често работят без какъвто и да е било договор.

Страната има проблем и с нарушаването на трудовото право. Според данни на националния статистически институт от 2021 г. около 11% от италианските работници са назначени незаконно, като в областта на земеделието делът им е над 23 на сто.

Въпросът за трудовата експлоатация е в центъра на вниманието в Италия след случай през юни, при който индийски берач на плодове загина, след като ръката му е била срязана от машина. Тогава полицията каза, че предполагаемите водачи на работните групи, също от Индия, са докарали свои сънародници в Италия за сезонна работа, като са поискали всеки от тях да им плати по 17 000 евро и са им обещали по-добро бъдеще.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожарът в Средна гора е напълно ликвидиран, съобщиха от пожарната в Пловдив
Пожарът в Средна гора е напълно ликвидиран, съобщиха от пожарната в Пловдив
Лудогорец привлече офанзивен халф от Олимпиакос
Лудогорец привлече офанзивен халф от Олимпиакос