НОВИНИ

ЕП се събира на първата си сесия след европейските избори

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
06:36, 16.07.2024
Чете се за: 01:30 мин.
По света
Слушай новината

ЕП се събира днес в Страсбург на първата си сесия след европейските избори. Очаква се евродепутатите да изберат председател и заместник-председатели на парламента. Досегашният председател - малтийката от Европейската народна партия Роберта Мецола отново се кандидатира за следващите две години и половина. В четвъртък евродепутатите ще гласуват кандидатурата на Урсула фон дер Лайен за втори мандат като председател на ЕК.

Гласуването за фон дер Лайен ще бъде тайно. За да бъде избрана, тя трябва да получи подкрепата на 361 евродепутати от 720-местния парламент. Очаква се групите на ЕНП, на социалистите и демократите, и на либералите от “Обнови Европа” да подкрепят фон дер Лайен. Все още не е ясно обаче дали тази подкрепа ще бъде достатъчна на германката, за да бъде преизбрана за още един мандат. Групата на консерваторите и реформистите най-вероятно ще гласува против. Против ще гласуват и новосъздадените крайнодесни групи - "Патриоти за Европа" и "Европа на суверенните нации".

И в този Европарламент България остава със 17 евродепутати - петима от ГЕРБ-СДС, трима от ПП-ДБ, трима от ДПС, трима от "Възраждане", двама от БСП и един от "Има такъв народ".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Никола Станчев - първият българин, стъпил на олимпийския връх
Никола Станчев - първият българин, стъпил на олимпийския връх
Тръмп номинира за вицепрезидент Джей Ди Ванс
Тръмп номинира за вицепрезидент Джей Ди Ванс