НОВИНИ

86 са активните пожари в цялата страна, огънят край с. Отец Паисиево е локализиран

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Нели Ангелова
18:02, 18.07.2024
Чете се за: 05:10 мин.
У нас
Слушай новината

Към момента в страната има 86 активни пожара, съобщиха за БНТ от пожарната. В последния час се разгоря опасен пожар край бензиностанция в Харманли. От пожарната обявиха, че за гасене на горските и полски пожари са ангажирани над 316 единици пожарна техника с над 908 служители на пожарната.

Пожарът над калояновското село Отец Паисиево е локализиран. Има тлеещи огнища, които често се възпламеняват, но огънят не е разширил територията си. Четвърти ден на терен са десетки пожарникари, военни, доброволци,горски работници. В понеделник огънят погълна 30 къщи във вилната зона, а 15 души бяха евакуирани.

90-годишният дядо Николай е от първите хора, които се евакуираха от вилната зона на Отец Паисиево във вторник.

"Тука бях седнал, бях приготвил яденето и дойде детето започна да вика - "Дядо Кольо, идва голям пушек, баба каза да провериш какво става, от някъде идва огън", каза Николай Попов.

Видял, че съседните къщи горят и звъннал на телефон 112. Тръгвайки тогава с колата си, не знаел ще има ли къде да се върне, затова благодари на всички, които са на терен и спасяват живота и имуществото на хората. Днес дядо Николай вече си е вкъщи с кучето.

"Не съм много запознат, ама би трябвало да има някаква система за предупреждение, че наблизо има огън, има пожар. Не мога да кажа, аз съм вече на възраст, много не ги разбирам тези предупредителни

БНТ: Вашата система е съседите?

- Нашата система е викай и това е!", подчерта Николай Попов.

На този етап няма непосредствена опасност пожарът да засегне други населени места. Въпреки това, властите са направили координация и при нова такава ситуация, хората ще бъдат предупредени.

"Има указания. Общинските кметове са свели информация до селските кметове за такова ранно оповестяване", заяви Атанас Ташков – зам.-областен управител.

"Със сигурност ще бъдат уведомени навреме, ако има такава необходимост. Всеки един персонално, поотделно ще бъде потърсен, ще бъде инструктиран. По такъв начин процедирахме в село Михилци съвместно с полицията и наши служители и от страна на кметството - обходихме всички къщи, които трябваше да бъдат предупредени", каза старши комисар Васил Димов- директор на РД ПБЗН-Плодив.

Вятърът и днес се оказа решаващ за овладяване на пожара. Основното предизвикателство пред всички екипи е да не се допусне огънят да прехвърли направените просеки.

"Изпълняваме задачи на три фронта, разпределени в три групи по 30 човека ще гасим пожара в труднодостъпни местности с тупалки и гръбни пръскачки", обясни подполковник Петър Рабаджиев-заместник- командир на 101 полк-Пловдив.

"Влизахме в гората, гасяхме и както си мислихме, че вече сме изгасили, излизаме по-нагоре да гасим и в следващия момент това, което уж бяхме изгасили се разпали. Който има възможност нека да дойде. Да е с дълги дрехи, с удобни обувки, тъй като е труден теренът. Има много храсти, така че ...", коментира доброволец.

"Ситуацията е наистина много, много сериозна и трябва да се включат възможно най-много хора, за да се овладеят нещата максимално бързо", допълни друг доброволец.

"Рано сутрин бяха разпределени екипи по целия периметър със задача - проверка на всички тлеещи огнища до изгасяване, разширяване и почистване на просеки, които бяха изградени предишния ден. Така че да не допуснем, макар и при нарастване на вятъра, възобновяване на такива огнища и разрастване на пожара. Към този момент горенето е преустановено по целия периметър", подчерта старши комисар Васил Димов - директор на РДПБЗН-Плодив.

На разположение на екипите в района бяха и двата хеликоптера, които чешките военни сили изпратиха вчера.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверка на факти: Гасил ли е руски "Амфибия Бе-200" пожари край Стара Загора преди 17 години?
Проверка на факти: Гасил ли е руски "Амфибия Бе-200" пожари край Стара Загора преди 17 години?
Борусия Дортмунд обяви трансфера на Серу Гераси
Борусия Дортмунд обяви трансфера на Серу Гераси