НОВИНИ

"Българската Коледа" помага на малкия Радослав да чува

Тереза Кънчева
от Тереза Кънчева
21:45, 05.12.2023
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Срещаме ви с Радослав Лесов. Той се ражда с двустранна невросензорна загуба на слуха. Родителите му обаче разбират това едва, когато той вече е на две години. Оттогава до днес "Българката Коледа" му помага. Трънливият път за семейството не свършва с това. Миналата година родителите отново чуват тази диагноза - за втория си син - Иван.

Радослав се ражда малък и го слагат в кувьоз. Въпреки това в неонатологичното отделение не откриват двустранната невросензорна загуба на слуха. Така борбата на родителите започва, когато той е на две.

"Всичко беше нормално, нямаше никакви предпоставки, че той не чува. Един ден бяхме го оставили на нашите кръстници да го гледат и те са забелязали, че той не чува", разказва майката Миглена Лесова.

Преди две години Ради е опериран у нас и му е поставен имплант, но това не дава ефект и семейството отива в Италия. Тогава Миглена чува за първи път думата "мамо".

"Оперирахме го успешно. Един месец по-късно включиха импланта. Направиха настройка , но беше трудно. Оказа се, че тук не ни е добра настройката, посъветваха ни да отидем в Италия. И два дни след като се прибрахме, той ми каза "мамо".

Въпреки трудния път, който извървяват, Миглена и Тодор решават да имат второ дете. Така преди година се ражда Иван. В родилното отделение обаче Миглена отново чува същата диагноза.

"След като родих, всичко беше нормално и в деня, преди да ме изпишат, правят на малкия слухов скрийнинг и ми казват, че не чува. Аз бях в шок".

Благодарение на "Българската Коледа", Ради посещава и център за деца с увреден слух. Работата с него бързо дава резултат и макар да е на шест години, той вече може да чете.

"Много добре открива думи в изречения, вече започна дори да чете. Това е големият напредък, който постигнах с него, срички отделни чете. Започнахме да включваме и жестов език, понеже той е късно имплантиран и поради тази причина има забавяне на слуховото развитие", посочи Гина Делчева- педагог и логопед.

"Българската Коледа" усмихва всички и дава надежда, дава ни надежда, че все така, въпреки всичкото злободневие, което ни обикаля, има много добрина в хората. Това не е лицемерно или само за празник, защото тя целогодишно подпомага", посочи Таня Димитрова- слухово-речеви терапевт.

Ради иска да стане футболист, а родителите му - само да виждат усмивките на децата си и все по-често да чуват техните мечти.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Моряците от "Галакси Лийдър" са получили разрешение за ограничени контакти със семействата си
Моряците от "Галакси Лийдър" са получили разрешение за ограничени контакти със семействата си
Васил Терзиев: София има нужда от работещ общински съвет
Васил Терзиев: София има нужда от работещ общински съвет