НОВИНИ

Чарлз III представи приоритетите на лейбъристкото правителство

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
17:59, 17.07.2024
Чете се за: 01:25 мин.
По света
речта краля
Снимка: БТА
Слушай новината

С инкрустираната с диаманти имперска корона, адмиралска униформа и тъмночервената кадифена държавна роба крал Чарлз III изпълни многовековната традиция и представи законодателните планове на първия от 15 години кабинет на лейбъристите.

Речта на краля не е писана от него, а от правителството и предвижда над 35 законопроекта, които трябва да осигурят икономическа стабилност, по-строги мерки срещу нелегалната имиграция и подобряване на отношенията между Великобритания и ЕС.

"Правителството ми ще продължи да дава пълна подкрепа на Украйна и нейния народ, ще играе водеща роля в осигуряването на ясен път към членството на Украйна в НАТО. Правителството ми ще иска да рестартира отношенията с европейските ни партньори и да работи за подобряването на търговските и инвестиционни връзки на Обединеното кралство с Европейския съюз", заяви крал Чарлз III.

По традиция един от депутатите остава като т.нар. "заложник" в Бъкингамския дворец, за да се гарантира безопасното завръщане на краля. Британският монарх няма право да влиза в Долната камара на представителите и, за да докаже, че стои над политиката, традицията повелява лицето му да остане безизразно по време на тронното слово.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП след срещата с ПП-ДБ: Конструктивен разговор, но няма да подкрепим декларацията в този вариант
БСП след срещата с ПП-ДБ: Конструктивен разговор, но няма да подкрепим декларацията в този вариант