НОВИНИ

Как да действаме при горски пожар?

bnt avatar logo
от БНТ
08:49, 17.07.2024
Чете се за: 06:02 мин.
Регионални
Слушай новината

В последните дни България е в плен на летни пожари. Високите температури продължават да разпалват нови огнища въпреки бързата реакция на пожарникари и доброволци.

Горските пожари нанасят сериозни щети на стопанството и околната среда. Често водят и до човешки жертви. Ето защо е необходимо да знаем причините за възникването им, как да се предпазваме и как да действаме при подобно бедствие.

Основни причини за възникване на горските пожари са небрежна, непредпазлива или умишлена дейност на човека или природни явления, припомнят от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Най-честите причини са следните:

  • изхвърляне на неизгасени клечки кибрит и фасове - попаднали в узрелите жита, сухите растения и сламата, те лесно могат да ги запалят;
  • небрежно боравене с огън от работници, пастири, излетници, туристи;
  • техническа неизправност на машините и превозни средства, работещи в гората;
  • детска игра с огън;
  • самозапалване на вещества и материали;
  • природни явления (мълнии);
  • късо съединение и аварии на електрически далекопроводи, които минават над и в близост до горите;
  • неконтролирано запалване на битови отпадъци или обширни части суха тревна растителност в близост до горски масиви;
  • умисъл.

Правилата за пожарна безопасност:

  1. Не е допустимо изхвърлянето на неизгасени кибритени клечки и фасове в горима и леснозапалима среда! Всички моторни превозни средства, които навлизат в горите, трябва да са технически изправни, с изпускателна уредба, недопускаща отделянето или изхвърлянето на искри.
  2. Не трябва да се пали огън в гората, освен на специално обезопасените и обозначени за това места. Преди да запалите огън, се уверете, че имате достатъчни количества вода или други подръчни средства за загасяването му при поява на вятър и при напускане на мястото. Подгответе си тупалки - /предварително/ от гума или /на място/от зелени клони, с които да действате в случай на пожар, съветват от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".
  3. Не бива да се изхвърлят стъклени бутилки - дефекти по тях могат да имат ефекта на лупа, което да доведе до запалване на сухи треви и растителни остатъци.
  4. Недопустимо е паленето на огън при наличие на силен вятър - той е в състояние да разнесе искри и горящи частици на големи разстояния, без да имате възможност за навременна и адекватна реакция.
  5. Разчистването на сухи клони и отпадъци в горски участъци трябва да става чрез извозването им на определените за това места. Забранено е унищожаването им на място чрез изгаряне. За недопускане на самозапалване прясното сено е необходимо да се складира на купи само след като изсъхне напълно.
  6. За да се предотвратят пожари, предизвикани от късо съединение на далекопроводите, под тях трябва да се оформят просеки в горите, които да се поддържат свободни и чисти от суха растителност.
  7. Абсолютно е забранено паленето на стърнищата.
  8. Собствениците на гори трябва да знаят, че са задължени да спазват и изпълняват всички лесоустройствени мероприятия, които са предвидени в нормативната уредба по отношение стопанисването на горите.

Какво да правим, ако попаднем в горски пожар?

Ако забележите признаци на пожар в гората (дим, мирис на изгоряло и пламъци), е необходимо бързо да оцените обстановката - да се ориентирате за мястото на възникване на пожара, фронта и посоката на придвижване на горенето и скоростта на разпространение.

При опасност от бързо усложняване на обстановката трябва да потърсите безопасен път да напуснете района на пожара в посока обратна на вятъра или покрай езера, реки и потоци.

След като избегнете първоначалната опасност, по най-бързия начин трябва да подадете съобщение за забелязания от вас пожар на тел. 112, в близка хижа или туристически пункт, в местното лесничейство или в кметството на населеното място.

Ако имате информация за хора, пребиваващи в близост до огнището на запалване, от вашето навременно и точно съобщение зависи техният живот.

Ако запалването е в начална фаза, може да го потушите с пръст, пясък и тупалки от зелени клони.

Важно е да предпазите дрехите си от запалване, особено ако са от изкуствена материя, и задължително да защитите дихателните си пътища с мокри кърпи или други лични предпазни средства.

Последствията от горските пожари са както екологични, така и икономически.

Заради горските пожари се влошава микроклиматът и условията за стопанска дейност; ограничават се възможностите за поминък; обезлюдяват се цели райони.

Нарушава се топлинният и воден баланс на екосистемите, унищожават се уникални находища на редки, защитени видове, ограничава се биологичното разнообразие. Пожарите намаляват продуктивността на земите и влошават растежните условия. Необходимо е извънредно отделяне на средства за ограничаване на вредните последствия.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Саутхямптън запази една от ключовите си фигури
Саутхямптън запази една от ключовите си фигури
Официално бе даден старт на световното първенство U23 по кану-каяк в Пловдив
Официално бе даден старт на световното първенство U23 по кану-каяк в Пловдив