НОВИНИ

Дерогацията на "Лукойл" и днес разгорещи политическите страсти

Утре политиците сядат на масата на преговорите

Милена Кирова
от Милена Кирова
15:17, 22.10.2023
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Утре политиците сядат на масата на преговорите, за да обсъдят дерогацията на "Лукойл", за чието отнемане настояват от ГЕРБ. А ПП-ДБ смятат, че основният проблем е колко бързо могат да бъдат осигурени доставки на алтернативен петрол.

ГЕРБ ще предложат отнемане на дерогацията на "Лукойл", потвърди лидерът на партията Бойко Борисов и се мотивира.

"Вече години, когато имаме дерогация, поевтиня ли ви нафтата, поевтиня ли ви бензина? А? Месеци наред вече нашето правителство, Дани, абсолютно нищо не прави срещу "Лукойл". Петролът същия, цените у небесата пак. Къде отива разликата - 70 стотинки, къде отива? В никакъв случай не отива при нас. И тези, при които отива изглежда много се притесниха. В Цар Лъв имаше една - това детското филмче, но то е за възрастни - паника в каньона", коментира той.

Пред БНР финансовият министър Асен Василев посочи, че основният проблем е колко бързо могат да бъдат осигурени доставки на алтернативен петрол, които да са надеждни във времето.

"В момента рафинерията има капацитет за складиране на суров нефт, който й позволява да работи около 10 дни с това, което е налично. Ако доставките идват през Босфора, може да се получи неритмичност до 20-25 дни се е случвало. Ако господин Добрев може да предостави като част от неговата обосновка как точно в рамките на един месец се сключат нови договори, идват танкери ритмично и се подсигурява, че рафинерията няма да спре да работи и няма да се създаде този временен недостиг на горива, със сигурност тази мярка ще бъде подкрепена", заяви Василев.

След като Делян Добрев от ГЕРБ даде заявка, че ще търсят подкрепа от "Демократична България", днес Атанас Атнасов отговори.

"Аз съм този, който винаги съм работил срещу руските интереси, но имаше няколко обсъждания задълбочени, изслушахме няколко министри, службите за сигурност изслушахме и отвсякъде ни казаха, че нито за една седмица, нито за 30 дни можем да пренастроим работата на нефтохима на неруски петрол. И аз сега какво да си мисля - какво иска Делян Добрев - в хода на предизборната кампания за местни избори да скочат цените на горивата по бензиностанциите, не мога да разбера какво иска", посочи Атанасов.

ДПС също вече заявиха, че ще подкрепят отнемане на дерогацията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България с деветима представители на световното първенство по олимпийско карате
България с деветима представители на световното първенство по олимпийско карате
Втори конвой с хуманитарна помощ започна да влиза в Ивицата Газа
Втори конвой с хуманитарна помощ започна да влиза в Ивицата Газа