НОВИНИ

ЕК отговори на българското искане за разпределяне на ваксините

отговори българското искане пропорционално разпределяне ваксините
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
20:58, 13.03.2021
Чете се за: 02:05 мин.
По света
Слушай новината

От Европейската комисия обявиха, че са съгласни с исканията за разпределяне на ваксините между европейските държави, което да е пропорционално на числеността на населението.

"Разпределението (между страните от ЕС, бел. ред.) на дозите ваксини в съответствие с предварителните споразумения (ЕК) за тяхното снабдяване се извършва в рамките на прозрачен процес. Европейската комисия е съгласна с последните изявления на няколко държави от ЕС, че най-справедливо решение за разпределение на дозите на ваксината – това е пропорционалното разпределение въз основа на населението на всяка държава. Това е решението, което ЕК предложи за всички предварителни споразумения за покупка (ваксини, бел. ред..)", се казва в съобщение от ЕК.

Комисията отбелязва, че страните от ЕС са решили да се откажат от предложението на ЕК, като добавят гъвкавост, за да се споразумеят за различно разпределение на дозите, като се вземат предвид епидемиологичната ситуация и нуждите от ваксинация на всяка държава.

"В съответствие с тази система, ако държавата реши да не избира (всички дози ваксини според квотата, бел. ред.), дозите се преразпределят между други заинтересовани страни от ЕС", се казва в съобщението.

Държавите от Съюза използваха тази система, за да променят механизма на пропорционално разпределение на ваксините по брой население, предложен от Европейската комисия в рамките на всички договори за доставка на ваксини, пише ЕК. Държавите-членки на ЕС ще трябва сами да стигнат до съгласие дали искат да се върнат към този механизъм.

По-рано лидерите на пет страни от ЕС, сред които и България, написаха писмо до ръководителите на ЕК и Европейския съвет, в което призоваха Брюксел да проведе среща на върха на лидерите на ЕС заради неравномерното разпределение на ваксините между страните от блока.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как върви организацията за изборите на 4 април в Турция
Как върви организацията за изборите на 4 април в Турция
Обсерваторията в Рожен навършва 40 години, но отлага юбилея
Обсерваторията в Рожен навършва 40 години, но отлага юбилея