НОВИНИ

Хипотези и сценарии: Възможно ли е редовно 50-ото Народно събрание?

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
19:31, 06.07.2024 (обновена)
Чете се за: 07:07 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Преди връчването на втория мандат, за което няма срок, изненадващо от "Възраждане" казаха, че водят неофициални разговори с ПП-ДБ за третата папка. От коалицията отрекоха възможна подкрепа. ДПС вече съобщиха, че ще върнат мандата веднага неизпълнен. Така на ход отново ще е президентът, който трябва да избере на коя от останалите вече четири парламентарно представени партии ще връчи папката. Какви са възможностите за реализирането на правителство от третия опит и какви възможни коалиции се очертават, ето сценариите.

Четвъртите в парламента с 38 депутати - "Възраждане", чакат третия мандат. Депутатът Цончо Ганев посочи пред Аделина Радева в "Денят започва", че засега ПП-ДБ са отказали подкрепа, но не изключи да има нови разговори, ако получат папката от президента.

"Естествено, че е имало неофициални разговори и именно на това нещо, на което са водени неофициалните разговори, се получава реакцията на ПП-ДБ, получавате мълчаливия, даже не и мълчаливия, а директният отказ и на БСП. БСП от трибуната казват, че това те не са съгласни да отидат на такъв разговор да изкараме ГЕРБ и ДПС от управлението на страната", заяви Цончо Ганев, депутат от "Възраждане".

Последва реакция от ПП-ДБ - няма да преговаряме за правителство с "Възраждане", написа във фейсбук профила си Кирил Петков.

И допълни, че в 50-ото Народно събрание има две потенциални мнозинства и те са ГЕРБ-ДПС, а другото - "Възраждане", БСП, "Величие" и ИТН. А ПП-ДБ не може да бъде част от тези мнозинства, защото са антикорупционна и проевропейска коалиция. По-рано в телевизионно интервю Кирил Петков заяви, че преговори все пак са възможни, но при определени условия, които партията на Костадин Костадинов трябва да изпълни - едно от тях да докаже, че не са проруски проект. Както и че такова намерение трябва да получи подкрепата на избирателите на ПП-ДБ, но не сега, а по време на предизборна кампания.

Интервюто му обаче предизвика остра реакция от евродепутата Радан Кънев.

В позиция във Фейсбук Кънев написа, че въпросът за взаимодействие с "Възраждане" е изначално политически, а не комуникационен, както и че той никога не би гласувал за политическа сила, която допуска взаимодействие с "Възраждане", при каквито и да било условия. Според Кънев те отдавна са доказали прокремълската си същност.

"Защо е важно ПП-ДБ да имаме общ механизъм за вземане на политически решения и обща комуникационна политика? За да не се стига до подобни ситуации, в които недообмислени изявления създават реален риск от загуба на политическа подкрепа. Въпросът за взаимодействие с "Възраждане" е изначално политически, а не комуникационен. Аз, например, никога не бих гласувал за политическа сила, която допуска взаимодействие с "Възраждане", при каквито и да било, изпълними или неизпълними условия. Отделно съм убеден, че "Възраждане" отдавна са доказали прокремълската си същност. Т.е, по пътя на емпиричната логика, не биха могли да докажат обратното", написа Радан Кънев, евродепутат от ПП-ДБ.

В предаването "Говори сега" депутатът от ПП-ДБ Ивайло Шотев потвърди:

"Трябва ясно да кажем на нашите избиратели и на всички български граждани, че е пълен абсурд ние да преговаряме с партия "Възраждане" за каквото и да било. Ние сме абсолютно диаметрално противоположни формации. Диалог между нас би могло да има, но сътрудничество не виждам под какво форма, би могло да се случи. С "Възраждане" нямаме нищо общо, нищо, което би могло да ни обединява. Единственото, което ни обединява, са техните заявки, че се борят срещу модела ГЕРБ и ДПС".

ГЕРБ-СДС допуснаха, че разговори между ПП-ДБ и "Възраждане" са възможни, но според заместник-председателя на ГЕРБ Даниел Митов възможностите за кабинет са изчерпани в рамките на 50-ото Народно събрание.

"Ясно е, че е изчерпана възможността за съставяне на кабинет. Оттук нататък обаче по поведението на политическите актьори отвъд нас ще видим какво всъщност се целеше със саботажа при съставянето на нашия кабинет. Аз наблюдавах в зала как "Възраждане" буквално изкомандва ПП-ДБ от другата страна. Костадин Костадинов, ей така с този жест, им подсказа как да гласуват, за да обърнат. Ама за друго гласуване, не за правителството, за друго и това е още по-лошо", каза Даниел Митов - зам.- председател на ГЕРБ.

Междувременно продължават скандалите в най-малката и вече разцепила се партия в парламента - "Величие". От вчера 13-те ѝ депутати са независими. От Централния съвет на "Величие" съобщиха, че Николай Марков не е член на партията.

"Председател на тази партия е Албена Пекова. Странно защо не е Николай Марков, който на 16 юни беше избран за председател на партията на извънреден конгрес. Странно как от сайта изчезнаха всички уведомления за това, че Николай Марков е избран, всички видеа от този конгрес изчезнаха от публичното пространство", каза Виктория Василева, независим депутат.

Кога президентът ще връчи втория мандат все още не е ясно, но от вторите - ДПС, казаха, че ще го върнат веднага. Няма изискване на коя от останалите парламентарно представени партии държавният глава трябва да даде възможността за съставяне на кабинет.

Автори: Десислава Маркова и Виолета Русенова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коя беше най-голямата грешка на президента Макрон?
Коя беше най-голямата грешка на президента Макрон?
Тома Биков: Ние нямаме любовна история с ПП-ДБ
Тома Биков: Ние нямаме любовна история с ПП-ДБ