НОВИНИ

Има изключително голям полицейски произвол при тестването на водачите, заяви адвокат Петкова

До минимум е сведен този риск, 99% от автомобилите на "Пътна полиция" са с видеонаблюдение, посочиха от синдиката на полицаите

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
08:01, 29.08.2024
Чете се за: 04:55 мин.
У нас
Слушай новината

Адвокат Силвия Петкова и Добромир Добрев - зам.-председателят на Централния полицейски синдикат коментираха в "Денят започва" отменената на първа инстанция наредба за тестването на полицаите.

"Много зависи от медикамента, който е употребен. Защото някои медикамента, които са със специална рецепта действително съдържат наркотични вещества. Други медикаменти, които се продават без рецепта, например лекарство за мигренозно главоболие може да съдържа кодеин, което само по себе си е наркотично вещество", заяви в "Денят започва" адвокат Силвия Петкова.

Тестовете са неточни. Те няма как да бъдат напълно точни. От друга страна няма достатъчно ресурс и като техника, и като хора, уточни адвокатът.

"Има изключително голям полицейски произвол при тестването на водачите. Изключително голям", категорична беше адвокат Петкова.

От синдиката на полицаите не се съгласиха с изразеното мнение и отбелязаха, че:

"Мисля, че е сведен до минимум този риск да бъде злоупотребявано с тези неща, тъй като вече почти 99% от автомобилите на "Пътна полиция" са оборудвани с видеонаблюдение. Така, че ако има нещо - може да се оспори и да се извърши проверка", заяви Добромир Добрев.

"Тези тестове се използват в цяла Европа, което означава, че не са чак толкова лоши".

Проблемът според тя е, се крие в неправилното съхранение на тестовите касети. Също така има правила за пробовзимане, които не се спазват. Даже много рядко ми се е случвало да бъдат спазени условията на производителя, уточни адвокат Силвия Петкова.

"Във всички случаи, в които има фалшиво положителна проба тези условия не са спазени", категорична беше тя.

От синдиката на полицаите казаха, че те никога не са искали да няма тестване на полицаите.

"Въпросът с наредбата е тъй като тази наредба се прие много бързо, не е точна, не е пълна. Ние считаме, че тя е непълна, а основанията, които ние предложихме на ВАС, за да я отмени са чисто процесуални", заяви в "Денят започва" Добромир Добрев.

Най-вероятно ще има и втора инстанция, уточни той, както и работна група, която да поправи грешките.

"Ние държим всички служители да се тестват за наркотици по определен ред и критерии и да не бъде използвано от ръководители спрямо подчинените за произвол и натиск".

Хората, на които им е взета неправомерно книжката след фалшив положителен тест, имат средства за защита и не би трябвало "да е такъв голям проблем". Уточни, че според наредба 1, за да бъде тестван един водач трябва да има видими признаци за това.

Все още кръвните проби продължават да се бавят толкова много, каза адвокат Силвия Петкова.

"Всъщност това е основният проблем. Липсата на достатъчно техника, на човешки ресурси и акредитирани лаборатории, които да изследват пробите".

Няма как да има срок за изследване, уточни тя, защото той няма как да бъде спазен "докато не бъдат скрепени лабораториите с достатъчен човешки ресурс".

"Стига хората да оспорят навреме заповедта за отнемането на книжките и свалянето на номерата. В момента административните съдилища изчакват резултатите от кръвните проби преди да се произнесат".

Но това отнема време. Например, ако човек загуби работата си в следствие на отнета книжка заради фалшиво позитивен тест, той може да получи обезщетение.

"Практиката показва, че доста често се случва да бъде отбелязано наличието на външни признаци без да има такива, заради което даден водач да бъде изследван за наркотици, за да може да се оправдае проверката. А в последствие се оказва, че водачът е с отрицателна проба за наркотици", поясни адвокатът.

Вижте целия разговор във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виктория Томова отпадна в първи кръг и на двойки на US Open
Виктория Томова отпадна в първи кръг и на двойки на US Open
Работа има - лекари няма
Работа има - лекари няма