НОВИНИ

"Ислямски джихад" обяви готовност да освободи двама израелски заложници от Газа

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
18:31, 09.11.2023 (обновена)
Чете се за: 01:52 мин.
По света
Ивицата Газа
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

От терористичната групировка Ислямски джихад в Газа обявиха, че са готови да освободят двама израелски заложници - жена и момче. Причините са хуманитарни и медицински, съобщи говорител на военното крило на групировката Бригадите Ал Кудс и поясни, че освобождаването ще стане тогава, когато са предприети съответните мерки.

От групировката "Ислямски джихад" публикуваха видеозапис с двамата заложници. Жената се казва Ханна Кацир - около 70-годишна и се вижда как стои в инвалидна количка. Тя е отвлечена от кибуц Нир Оз на 7 октомври. Момчето е 13-годишно от същия кибуц. Във видеозаписа двамата остро критикуват израелския премиер Бенямин Нетаняху и не е ясно дали четат предварително написан текст.

Междувременно от Белия дом обявиха, че Израел се е съгласил на 4-часови хуманитарни паузи в северна Газа. Първото спиране на сраженията ще бъде обявено днес, а следващите прозорци, които целят да бъдат евакуирани цивилни от зоната на военните действия, ще бъдат обявявани поне 3 часа предварително.

Директорите на разузнаването на Съединените щати и Израел - Мосад и ЦРУ, се срещнаха с премиера на Катар в столицата Доха, за да обсъдят параметрите на сделка за освобождаване на заложниците, които Хамас държи в плен в Газа, както и за обявяване на хуманитарна пауза.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Асен Василев участва в съвета по икономически и финансови въпроси на ЕС
Асен Василев участва в съвета по икономически и финансови въпроси на ЕС
Турбуленциите в сглобката - какви са реакциите от парламента?
Турбуленциите в сглобката - какви са реакциите от парламента?