НОВИНИ

Изтичането на данни по света се увеличава

хакери атакуваха онлайн излъчването български медии
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
10:53, 30.05.2022
Чете се за: 01:40 мин.
По света
Слушай новината

Броят на изтичанията на данни по света се е увеличил значително през миналата година, докладва белгийския орган за защита на данните (APD). Цифровизацията и увеличаването на дистанционната работа са свързани с по-големи рискове за личните данни, се отбелязва в неделния брой на вестник „De Zondag“.

"През последните дванадесет месеца докладваните случаи на нарушени данни са се увеличили само в Белгия до 1529", цитира вестникът думите на говорителя на APD Орели Ватерлинкс. "През предходната година те са били 1232."

Такива изтичания включват например фирма, хакната от информационни пирати, които инсталират зловреден софтуер, така че носителите на данните ѝ стават заложници, или организация, която случайно изпраща данни на неподходящо лице. Понякога служител губи лаптоп, съдържащ файлове с лични данни.

"Увеличаването на броя на докладваните случаи е свързано с ускорената дигитализация на нашето общество по време на пандемията", обясни говорителят на APD. "Тази дигитализация е свързана с повече рискове, свързани с личните данни и неприкосновеността на личния живот", добави тя. "Хората все по-често работят у дома, което прави необходима сигурната връзка с фирмената мрежа. Засилената цифровизация води и до увеличаване на цифровата престъпност, като фишинг, откупи и пиратство."

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Магдалена Малеева ще участва в турнира на легендите на "Ролан Гарос"
Магдалена Малеева ще участва в турнира на легендите на "Ролан Гарос"
Карло Анчелоти е изнесъл пламенна реч преди финала в ШЛ
Карло Анчелоти е изнесъл пламенна реч преди финала в ШЛ