НОВИНИ

Код жълто за опасност от поледици в Северозападна България

bnt avatar logo
от БНТ
05:55, 18.01.2024
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Минималните температури днес ще са между минус 1° и 4°, в София – около 1°. Сутринта на отделни места в в северозападните райони ще има условия за поледици, а в много райони от страната видимостта ще е намалена от мъгли.

През деня ще има значителна облачност и на много места ще превалява дъжд. В повечето райони от страната ще духа слаб, в Източна България и Предбалкана умерен югозападен вятър и максималните температури там ще достигнат 15° - 16°. В Западна България ще се задържи почти тихо и в низините и котловините ще бъде мъгливо или с ниска облачност, а дневните температури ще са съществено по-ниски – не повече от 4° - 5°.

По Черноморието облачността ще е значителна и главно в южните райони ще превали дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югозапад. Максималните температури ще бъдат между 12° и 16°. Температурата на морската вода е 7° - 8°. Вълнението на морето ще е слабо.

В планините ще е предимно облачно и ветровито. Ще има валежи от сняг, под 1700 м – от дъжд. Ще духа умерен и силен вятър от запад-югозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 7°, на 2000 – около 4°.

В петък ще се задържи топло за сезона. Облачността ще е променлива, по-често значителна, на отделни места със слаби валежи от дъжд. Вятърът ще се ориентира от запад, по-късно след обяд - от северозапад и ще започне да нахлува по-студен въздух.

В събота вятърът ще се ориентира от североизток и ще се усили. Студеният въздух ще обхване цялата страна. Ще бъде облачно, с валежи предимно от сняг. В Южна България отначало ще вали дъжд, който бързо ще преминава в сняг. Има повишена вероятност на места количествата да са значителни, ще се образува и нова снежна покривка. В Централна Северна и Североизточна България, както и по планинските проходи ще има условия за виелици и навявания. Температурите ще са с малък дневен ход, близки до нулата.

В неделя от север валежите ще отслабнат и спират, най-късно в Рило-Родопската област. Ще бъде студено, в източната половина от страната все още и ветровито.

В понеделник вятърът ще отслабне, в Югозападна България и ще стихне. Сутринта ще е твърде студено с минимални температури между минус 12° и минус 7°, а максималните ще са без съществена промяна - около 0°. Облачността ще е разкъсана, на места до предимно слънчево.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първа област обяви грипна епидемия
Първа област обяви грипна епидемия
Селта Виго и Реал Сосиедад продължиха към четвъртфиналите в турнира за Купата на Краля
Селта Виго и Реал Сосиедад продължиха към четвъртфиналите в турнира за Купата на Краля