НОВИНИ

Кой иска да бъде президент на Русия?

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:22, 16.03.2024
Чете се за: 05:15 мин.
Русия
Слушай новината

На фронта и в определени региони, сред които и незаконно анексираният Крим, руснаците вече упражниха правото си на глас. Освен Владимир Путин, в надпреварата за Кремъл, участват още трима души. Ето кои са всички кандидати, по реда, вписани в бюлетината.

В Донецката народна република, която е част от Русия, след непризнат от Запада референдум, вече гласуват за президент на страната. Официално, изборите са насрочени в дните 15-17 март, но има възможност и за ранно гласуване. Предполага се, че изходът е предрешен и Владимир Путин ще спечели безапелационно, в бюлетината са вписани още трима души.

Първи в бюлетината е Владислав Даванков - най-младият от кандидатите, на 40 години. Издигнат е от партията "Нови Хора". С либерални възгледи и обещава първото, което ще направи, да е отмяна на част от законите, приети след началото на войната с Украйна. От 2021 година е депутат, един от заместник- председателите на Думата.

"Не бива да заковаваме вратата на нашата страна от вътрешната страна. Имаме си достатъчно проблеми И във външната политика. И да се затваряме - според мен, е грешна стратегия", каза Владислав Даванков, "Новие люди".

Той е и единственият кандидат-президент на Русия, който реагира на смъртта на Алексей Навални, като написа в социалните мрежи, че смъртта на "млади и и силни хора" в руските затвори е "трагедия".

Номер две в бюлетината е Владимир Путин. Начело на Русия от 20 години - като президент или премиер. След промяна в Конституцията, инициирана от него, може да продължи да управлява страната до 2036 година. Според анализатори, победата му е гарантирана, но всичко под 70% ще се смята за разочарование.

"Както знаете, предричаха ни упадък, провал, крах. Че под натиска на санкциите ще отстъпим, ще се предадем, ще се разпаднем. Иска ми се да покажа популярен жест - няма да го правя, тук има много дами (аплодисменти). Нищо няма да им се получи", посочи Владимир Путин, президент на Русия.

Западните държави го определят като диктатор, той обаче твърди, че не желае Западът да му диктува как да управлява.

Леонид Слуцки - лидер на Либерално-демократическата партия на Русия е третият кандидат. Има пет депутатски мандата, за последно е избран през 2021. Председател на Комисията по международни въпроси в Думата. Първият, който беше допуснат до надпреварата за Кремъл. Дълго време е бил ръководител на делегацията на Русия в Парламентарната асамблея на съвета на Европа.

"Специалната военна операция и победата са главната цел, задача и приоритет на всеки. На всеки, който по моя призив е застанал рамо до рамо - за Русия, за здравата идея на ръководството на страната, за народа и за победат!", смята Леонид Слуцки, ЛДПР.

Няма да отнемам от гласовете на Владимир Владимирович, каза Слуцки, и прогнозира, че настоящият държавен глава ще спечели с голяма преднина.


Последен в бюлетината е Николай Харитонов - депутат от 30 години. Кандидатурата му е подкрепена от Комунистическа партия на РФ, в която членува. Отговаря за комисията за Далечния изток и Арктика. Той е най-възрастният участник в надпреварата- на 75 години. Участвал е в създаването на 92 закона. Обявен е за Герой на труда на РФ.

"Задачата на нашето министерство на отбраната, на нашата армия е зададена точно и ясно от нашия върховен главнокомандващ - да завършат успешно специалната военна операция, започнала преди две години", заяви Николай Харитонов, КПРФ.

Запален спортист и ловец. По негова инициатива е сформиран футболен отбор към руската Дума. Харитонов и Даванков са включени в санкционните списъци на ЕС заради руската инвазия в Украйна.

Нито един един от тримата - основен Путин, кандидати НЕ СЕ Е Обявил срещу войната. Даванков и Харитонов участват в избори за президент за първи път. Путин и Слуцки вече имат опит. Данни на социологически проучвания, поръчани от Борис Надеждин - кандидат недопуснат до вота, показват че около 30 % от руснаците казват, че още не са решили за кого ще гласуват. А подкрепата за Путин е малко над 56 на сто.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заветът на Неофит: Не трябва да се потапяме в непреодолима скръб, защото над нас е повелителят на живота
Заветът на Неофит: Не трябва да се потапяме в непреодолима скръб, защото над нас е повелителят на живота
Сянката на войната беляза втория ден на вота в Русия
Сянката на войната беляза втория ден на вота в Русия