НОВИНИ

Сянката на войната беляза втория ден на вота в Русия

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
20:16, 16.03.2024
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Слушай новината

Втори ден на президентските избори в Русия. Вотът протича на фона на арести за вандализъм в различни части на страната и на размяна на удари между Москва и Киев. И обвинения към Украйна, че се опитва да саботира изборите.

Сянката на войната беляза втория ден на президентските избори в Русия. В граничния Белгород, където руско-украинската размяна на удари се превърна в ежедневие, загинаха двама души след украинска ракетна атака.

"Предвид настоящата ситуация, решихме търговските центрове в Белгород и областта да не работят утре и в понеделник. Понеделник и вторник са неучебни дни", заяви Вячеслав Гладков, губернатор на Белгородска област.

Украински дронове са нанесли удари срещу три рафинерии на държавния петролен гигант "Роснефт" в Самарска област. Няма жертви, но е възникнал пожар. Рафинериите преработват около 25 млн. тона петрол годишно. Президентът Владимир Путин обвини Украйна в опит за саботаж на изборите.

"За съжаление, имаме цивилни жертви. Вражеските атаки няма да останат безнаказани", закани се Владимир Путин, президент на Русия.

Въпреки предупрежденията, че вандалски актове в изборните дни ще се наказват с до пет години затвор, избирателната комисия съобщи за поне 20 инцидента. Млада жена е в ареста по обвинения, че е хвърлила коктейл Моллотов срещу избирателна секция в Санкт Петербург. Друга избирателка подпали изборна урна в Москва. Няколко са случаите на заливане с боя на бюлетините в урните.

"Това е тактика. Групи, наети за пари, са задържани и направиха признания", посочи Ела Памфилова, председател на Централната избирателна комисия на Русия.

Изправен пред символични противници, Путин се очаква да си осигури поредния мандат. Днес се навършва точно месец от смъртта на най-яростния му критик Алексей Навални.

На фона на призивите на негови поддръжници за протестни акции утре, опозиционни медии алармираха за получени от граждани анонимни съобщения с текст:

"Независимо, че подкрепяте идеите на екстремистки организации, се радваме, че ще гласувате в Москва“.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кой иска да бъде президент на Русия?
Кой иска да бъде президент на Русия?
Какво предстои в Българската православна църква след кончината на Негово светейшество?
Какво предстои в Българската православна църква след кончината на Негово светейшество?