НОВИНИ

Кои са фаворитите за "Златната обувка" на Евро 2020?

фаворитите златната обувка евро 2020
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
12:31, 11.06.2021
Чете се за: 04:57 мин.
Спорт
Слушай новината

С наближаването на началото на Евро 2020 един от най-интересните въпроси е кой ще стане голмайстор на турнира.

На първенството ще участват някои от най-добрите нападатели в света, които ще си оспорват ценното отличие, докато се опитват да помогнат на своите отбори да се представят възможно най-силно.

Ето и част от фаворитите за Златната обувка:

Хари Кейн (Англия) – Голмайсторът на Световното първенство в Русия преди три години влиза в Евро 2020 в страхотна форма, след като наскоро спечели голмайсторския приз на Висшата лига за трети път в кариерата си. Кейн има предимството да играе за един от фаворитите за титлата Англия, където негови съотборници са някои от най-силните атакуващи футболисти в Европа – Рахийм Стърлинг, Маркъс Рашфорд, Фил Фоудън, Джейдън Санчо. Хари Кейн е фаворит номер 1 на букмейкърите за Златната обувка с коефициент 6.

Ромелу Лукаку (Белгия) – Белгия е сред най-силните отбори в Европа в последните години, но според мнозина това е последният голям шанс на Златното поколение на „червените дяволи“ да стигне до трофей. Лукаку направи страхотни два сезона за Интер в последните две години, като бе с основна заслуга за спечелената шампионска титла от „нерадзурите“ тази пролет. Неговите изяви за националния отбор са още по-впечатляващи – той има 60 гола в 93 мача за Белгия и само на 28 години е голмайстор номер 1 в историята на страната. С подкрепата на Еден Азар и Кевин де Бройне Лукаку има много голям шанс да стане голмайстор на Евро 2020, който букмейкърите оценяват на 8.

Килиан Мбапе (Франция) – Младата звезда на Франция, определян за сигурен бъдещ носител на Златната топка, бе с водеща роля за световната титла на Франция в Русия още като тийнейджър, а сега нивото му е дори по-високо. „Петлите“ са определяни за фаворит номер 1 за титлата, а Мбапе може да бъде водещата сила в техния поход по терените на Евро 2020. Коефициентът за Златна обувка на Мбапе е 10.

Кристиано Роналдо (Португалия) – Съвсем наскоро Роналдо стана голмайстор на Серия А на 36 години, преборвайки конкуренцията на Лукаку, а сега той ще има тежката задача да изведе успешно настоящите европейски шампиони от група с тимовете на Германия, Франция и Унгария. Надали някой се съмнява, че е по силите на Роналдо да избухне на Евро 2020 и да стане голмайстор на първенството. Шансът да го стори букмейкърите оценяват на 13.

Роберт Левандовски (Полша) – 32-годишният поляк вкара невероятните 48 гола в 40 мача за Байерн Мюнхен във всички турнири през сезона, като подобри половинвековен рекорд на Гред Мюлер за отбелязани попадения в рамките на една кампания в Бундеслигата. Левандовски винаги е на висота и за Полша със своите 66 гола в 118 мача. Макар и Полша да не е сред фаворитите за силно представяне на Евро 2020, Левандовски е напълно способен да отбележи повече голове от конкурентите си в по-малък брой мачове. Коефициентът за Златна обувка на Левандовски е 21.

Скрит фаворит за Златната обувка – Бурак Йълмаз (Турция). В историята на Европейските първенства има случаи и на по-изненадващи голмайстори като Милан Барош на Евро 2004 и Саво Милошевич на Евро 2000 (дели приза с Патрик Клуйверт). 35-годишният Бурак Йълмаз показа на всички, че все още не е приключил с големия футбол, след като бе с основна заслуга Лил да пребори конкуренцията на фаворита ПСЖ и да спечели титлата във Франция през изминалия сезон. Йълмаз се отчете с 18 гола в 33 мача във всички турнири за своя тим и влиза в топ форма в Евро 2020, където Турция ще срещне Италия, Уелс и Швейцария в груповата фаза. За любителите на риска коефициентът за Йълмаз е 41.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължава ремонтът по бул. "Тодор Каблешков"
Продължава ремонтът по бул. "Тодор Каблешков"
Американското посолство изказа съболезнования на семейството на загиналия пилот
Американското посолство изказа съболезнования на семейството на загиналия пилот