НОВИНИ

Крехко примирие? Евакуираха над 1000 граждани на ЕС от Судан

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
18:13, 26.04.2023
Чете се за: 04:00 мин.
По света
Слушай новината

Прекратяването на огъня в Судан позволи извеждането на още хора от страната. Сред тях 21 българи, които са били евакуирани с помощта на други държави. От Судан вече са евакуирани над 1000 граждани на Европейския съюз, според европейски официален представител. Преди конфликта броят им там е бил около 1500 души.

Кадри на саудитски жени военнослужещи, носещи евакуирани от Судан бебета и малки деца, трогнаха света. Те пристигнаха в Джеда с кораб, заедно с още над 1600 души от повече от 50 националности, бягащи от конфликта в африканската страна.

Според саудитското министерство на външните работи става дума за най-мащабната операция на кралството, като до момента общо 2148 души са евакуирани от Судан в Саудитска Арабия, от които около 2000 са чужденци. Някои са принудени да се спасяват за втори път.

"Напуснахме Сирия заради войната и се оказахме в друга страна, изправена пред война. Много е тежко за нас", заяви Батул, сирийка.

Макар и крехко обявеното 72-часово примирие позволи на редица държави да евакуират свои дипломати и граждани. Франция затвори посолството си в Хартум, а в Париж вече кацна френският посланик заедно с още над 240 души, включително чужденци.

Германия приключи евакуацията - по въздух са изведени близо 700 души. Италия също е евакуирала всички свои граждани. В Кипър кацнаха първите два британски самолета, като до утре се очаква да бъдат изведени общо 220 души. Украйна също обяви, че е евакуирала в Египет 138 души, включително 87 свои граждани.

На суданско-египетската граница стотици бягащи от конфликта чакат часове, за да преминат. Подобна е ситуацията към съседните държави Чад, Етиопия и Южен Судан. ООН предупреди, че ако кризата не бъде овладяна броят на бежанците може да надхвърли 270 хиляди.

Осман Салих обаче остава в Хартум. Всеки ден пътува 15 км до покрайнините на суданската столица, за да се грижи заедно с екипа си за близо 200 животни, включително 25 лъвчета.

"Лъвовете са в голям риск, защото не е сигурно дали ще успеем да им осигурим достатъчно храна и вода. Няма гаранция и че на следващия ден ще стигнем до тях. Някои казват да ги оставим, но това е трудно решение, което не искаме да вземем", допълни Осман Салих, природозащитник.

На този фон засега няма признаци, че враждуващите страни са готови да водят сериозни преговори. Това заяви пред Съвета за сигурност специалният пратеник на ООН за Судан Фолкер Пертес.

В хаоса са били освободени затворници от пет затвора в Хартум. Сред тях са обвиненият във военни престъпления и престъпления срещу човечеството Ахмед Харун и сваленият президент Омар Хасан Башир. По-късно суданската армия потвърди, че Башир е в болница под полицейска охрана.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Китайският президент разговаря с Володимир Зеленски
Китайският президент разговаря с Володимир Зеленски
Надпреварата от Световния шампионат по мотоциклетизъм в клас MotoGP в Казахстан няма да се състои
Надпреварата от Световния шампионат по мотоциклетизъм в клас MotoGP в Казахстан няма да се състои