НОВИНИ

Министър Гвоздейков: Екипите се справиха навреме и сравнително добре при снежното бедствие

bnt avatar logo
от БНТ
09:37, 03.12.2023 (обновена)
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Важното е, че екипите се справиха навреме и сравнително добре. Към днешна дата всички жп трасета са проходими и без аварии. Ситуацията наистина беше много сложна, обилният мокър сняг и изключително тежък, допълнително и листата по дърветата нанесоха доста сериозни поражения, които паднаха по контактната мрежа и затрупвания на жп трасетата - това коментира в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков.

Той отново подчерта, че причината за бедствието миналата седмица е бил изключително тежкия сняг. Даде пример с Германия, където Мюнхен и област Бавария също е блокирана в момента заради снежни бури. По думите му у нас при обилен снеговалеж и вятър няма как да бъде почистено за един час, защото след няколко минути става същото:

"Въпросът е, че ние като общество и шофьорска гилдия трябва да сме малко по-дисциплинирани и по-съобразителни и да си даваме ясна сметка, че трябва да бъдем отговорни към процеса и даваме възможност на хората, които са ангажирани да си свършат работата както трябва."

По отношение на модернизацията на жп транспорт у нас, министър Гвоздейков каза, че в момента текат обществени поръчки по Плана за възстановяване и устойчивост и те са изцяло за покупка на нови вагони, мотрисни влакове, маневрени локомотиви, двуетажни вагони и т.н. Той увери, че няма рискове от забавяне на процедурите и загуба на средства от ПВУ. В срок от 33 месеца след подписването на договорите България трябва да придобие нов подвижен състав.

Георги Гвоздейков каза още, че се полагат усилия медицинските хеликоптери да са с два повече и от шест да станат осем. Той обясни, че договорът с италианския производител на шестте машини има опция, според която могат да бъдат добавени още две машини.

"При разговори с министъра на финансите и министъра на здравеопазването сме получили уверението, че ще бъдат осигурени средства, за да може да се осигури авансово плащане за още два хеликоптера. Полагаме усилия да бъдат с два повече – осем", поясни той.

Транспортният министър потвърди, че първият от хеликоптерите вече е произведен, свален е от поточната линия и му се извършват тестове. По думите му, в средата на декември за Италия ще замине българска приемателна комисия, а първият хеликоптер ще лети до България на 15 януари. Втората въздушна линейка се очаква през юни.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борис Бонев: ГЕРБ не ме искат начело на СОС, защото ще извадя “кирливите им ризи”
Борис Бонев: ГЕРБ не ме искат начело на СОС, защото ще извадя “кирливите им ризи”
Триумф за Федерика Бриньоне в гигантския слалом в Мон Тремблан
Триумф за Федерика Бриньоне в гигантския слалом в Мон Тремблан