НОВИНИ

Димитър Главчев: Членството на България в НАТО е гаранция за сигурност

Милена Кирова
от Милена Кирова
08:49, 27.05.2024
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Димитър Главчев
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

"Членството на България в НАТО предложи на българските граждани най-солидните гаранции за сигурност. Членството на България в НАТО беше цивилизационен избор, беше мощен стимул за осъществяването на важни реформи и допринесе за развитието на мира и просперитета в страната", заяви служебният премиер Димитър Главчев на откриването на Парламентарната асамблея на НАТО в София.

По думите му драстично влошената среда на сигурност след началото на руската военна агресия срещу Украйна е доказала, че нашите най-базови права и свободи могат да бъдат поставени под въпрос.

"Поставени под сериозна заплаха. НАТО е неизменен гарант за сигурност и просперитет. Трябва да останем ангажирани с подкрепата ни за Украйна и да инвестираме много повече за отбрана. Трябва да продължим да следваме този курс на високи амбиции във Вашингтон. Украйна следва да заеме централно място", коментира Димитър Главчев.

Той поясни, че подобряването на оперативната съвместимост на украинските сили ще осигури мост към бъдещото членство.

"Очакваме да се обърне внимание и на Западните Балкани. Украйна се превърна в защитник на цяла Европа. Подкрепата на Украйна и възстановяването на суверенитета е съществено за установяване на траен мир в Европа. България остава твърдо ангажирана да подкрепя Украйна колкото е необходимо. Предоставихме помощ - политическа, военна, хуманитарна", добави Димитър Главчев.

Според него НАТО следва да продължи да изпраща ясно послание и да съдейства за засилване на устойчивостта.

"Гарантирането на необходимите ресурси е ключово. Дезинформацията и други хибридни заплахи застрашават нашата устойчивост. В тази връзка предложението за изграждане на център за устойчивост на демокрацията придобива все по-голямо значение. Историческо постижение на НАТО е запазването на мира. През 2025 г. Парламентарната асамблея ще чества 70 години от създаването си - нека се радваме да сме част от Алианса и с готовност да си сътрудничим още по-тясно", каза още Димитър Главчев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вавринка победи Мъри в дербито на ветераните от първия ден на "Ролан Гарос"
Вавринка победи Мъри в дербито на ветераните от първия ден на "Ролан Гарос"
Чехия стана световен шампион по хокей на лед (ВИДЕО)
Чехия стана световен шампион по хокей на лед (ВИДЕО)